Het werd een van de meest spraakmakende strafzaken van de afgelopen jaren: de rechtszaak tegen Bart van U., de moordenaar van Els Borst. In mei werd de zwaar psychotische van U. na een langslepend en mediageniek proces veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor de moord op de oud-D66-politica in 2014. 

Aan Van U.’s zijde verschijnt tijdens het proces steevast zijn eigenzinnige advocate Noëlle Pieterse. Een dan nog onbekende naam in media-land, want tot dan toe heeft Pieterse niet eerder in een zaak opgetreden van zo'n landelijke betekenis. Iedere stap die ze zet, ligt plots onder een vergrootglas - niet in de laatste plaats, omdat de moord op Els Borst door velen wordt gezien als de eerste politieke moord in Nederland na die op Pim Fortuyn in 2002. Journalisten, collega-advocaten en politici: iedereen kijkt mee, en dat is voor Pieterse niet altijd even makkelijk. Hoe kijkt zij, nu de zaak achter de rug is, terug op een van de meest veelbewogen jaren uit haar leven? 

Zwaardere straf?

De uitspraak in de zaak tegen Bart van U. deed veel stof deed opwaaien: had Van U., die zijn slachtoffer met tientallen messteken om het leven had gebracht, niet een veel zwaardere straf moeten krijgen? Moet er op deze gruwelijke moord, naast een tbs-behandeling, geen langdurige gevangenisstraf staan? Zowel het Openbaar Ministerie als Van U.’s naaste familie vindt van wel.

Het is echter Pieterse die van meet af aan pleit voor een tbs-behandeling van haar cliënt. Ze wil maar één ding voor Van U., en dat is dat hij zo snel mogelijk geholpen wordt. In die zin behaalde zij het hoogst haalbare resultaat in de strafzaak – maar voelt ze dat, terugblikkend, zelf ook zo?

Band met Van U.

De band tussen Pieterse en Van U. is een bijzondere. Niet alleen kennen de twee elkaar al jaren – Van U. Kwam bij Pieterse terecht na een piketmelding in 2011 en sindsdien is het contact altijd gebleven – ook voelt Pieterse een bepaalde verantwoordelijkheid voor Van U. Gedurende de strafzaak zoekt ze Van U. vrijwel dagelijks in haar vrije tijd op in de PI Vught. Ze hebben daar lange, zware gesprekken die ook op Pieterse hun wissel trekken.

Toch is ze ervan overtuigd dat dit de enige manier is om haar taak als advocaat zo goed mogelijk uit te voeren. Wat maakt de band van de twee zo bijzonder: waarom bleef Pieterse Van U. tot het einde van de rit met onvoorwaardelijke inzet verdedigen, terwijl heel Nederland in hem slechts een schizofrene moordenaar zag? En wat vindt zij ervan dat Van U. onlangs besloot zich tijdens het hoger beroep in de zaak door een andere advocaat te laten verdedigen?

Antwoorden op deze en meer vragen geeft Pieterse vanavond in de zomerserie ‘Bijtanken met…’. In deze serie gaat EenVandaag met bekende Nederlanders naar de plek waar zij deze zomer bijkomen van een turbulent jaar. Hoe kijkt columniste Ebru Umar terug op haar arrestatie in Turkije? En hoe vindt Fred Teeven het om, na de omstreden bonnetjesaffaire, weer Kamerlid te zijn? Kijkt Taco Dibbits uit naar zijn directeursfunctie bij het Rijksmuseum? En is Fresku's campagne voor een ‘zwarter’ Hilversum geslaagd?