Nog geen half jaar is Erik Akerboom de hoogste baas van de Nationale Politie.  EenVandaag trok een dag op met de nieuwe korpsleider om de ervaringen te bespreken die hij sinds maart heeft opgedaan.

Met Akerboom (1961) heeft de Nationale Politie een gepokt en gemazeld politieman binnengehaald. Hij ging naar de politie-academie en schopte het binnen de politie tot korpschef van Brabant-Noord. Na een uitstapje als hoogste baas bij het nationale anti-terreurorgaan NCTb en het ministerie van Defensie, keerde hij in maart terug op het blauwe nest.

Als opvolger van Gerard Bouman zou hij  ‘het kozijn en de plinten nog moeten aflakken’. Maar er blijkt nog meer werk te liggen. De grootschalige reorganisatie tot één Nationale Politie die is ingezet in 2012, hapert. Er is een groot financieel tekort en ontevredenheid onder dienders. Bovendien wordt de politie geteisterd door affaires die het imago van het korps weinig goed doen.

EenVandaag treft Akerboom op het IBT- centrum in Den Haag waar de korpschef examen aflegt voor het omgaan met pepperspray en zijn dienstwapen. Het bijhouden van deze vaardigheden is niet alleen voor agenten op straat verplicht, ook de korpschef moet deze tests afleggen. Verder stappen we met hem op de racefiets. De korpschef is een gepassioneerd wielrenner en liefhebber van de sport. 

Bekijk hier het volledige interview in twee delen terug:

Interview Erik Akerboom deel 1

Interview Erik Akerboom deel 2