Staatssecretaris Fred Teeven vertrok vorig jaar door een zijdeur vanwege de bonnetjes-affaire. Hoe kijkt Teeven nu terug op de affaire en heeft hij nog politieke ambities? In de serie ‘Bijtanken met’ zoekt EenVandaag hem op.

In maart 2015 valt het doek voor staatssecretaris Fred Teeven en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Het VVD-duo struikelt over de nasleep van een schikking die Teeven als officier van justitie in 2000 sloot. Teeven maakte de deal met crimineel Cees H., omdat het moeilijk bleek om de crimineel kaal te plukken. Dus werd besloten om te schikken. 

Cees H. betaalt 750.000 duizend gulden aan de staat en krijgt de rest van zijn bevroren tegoeden terug, zonder medeweten van de belastingdienst. De crimineel zal ook eerder de cel verlaten. 

Als Nieuwsuur de deal weer oprakelt, is meteen de vraag: waarom kreeg Cees H. zo’n gunstige deal? Wat stond er nog op die bevroren buitenlandse rekeningen? Hoeveel geld heeft Cees H. teruggekregen? Aanvankelijk noemt Opstelten in de Tweede Kamer een bedrag van 1,25 miljoen gulden. 

Dan komen de oud-advocaten van Cees H. in actie. Piet Doedens zegt in een interview dat Opstelten ‘lulkoek verkondigt’.  Zijn client Cees H. heeft veel meer ontvangen dan 1,25 miljoen gulden, zo zegt hij. Opstelten laat dat onderzoeken door het Openbaar Ministerie. Zijn er bonnetjes van de overboeking uit 2000 te vinden waaruit onomstotelijk blijkt welk bedrag is teruggeboekt naar Cees H.?  In de zomer van 2014 is het onderzoek klaar. Er is geen bonnetje gevonden. Case closed, zo lijkt het.

Maar in maart 2015 toont Nieuwsuur het bonnetje. Cees H. kreeg 4,8 miljoen gulden terug, zo blijkt. Dan is het hek van de dam. Opstelten laat nog een onderzoek doen en dan komt alsnog een bonnetje boven tafel.  Opstelten moet aftreden, Teeven besluit vervolgens om zelf op te stappen. Hij vindt het niet geloofwaardig om aan te blijven, als zijn minister moet aftreden om een affaire die zijn naam draagt.  

Fred Teeven zit drie weken werkloos thuis, maar komt al snel weer terug naar Den Haag. Ditmaal als gewoon Kamerlid bij de VVD. Daar zit hij momenteel nog steeds. Het is nog onduidelijk of Fred Teeven bij de volgende verkiezingen verkiesbaar is.

In de serie 'Bijtanken met' gaat EenVandaag met bekende Nederlanders naar de plek waar zij deze zomer bijkomen van een turbulent jaar.  En hoe vindt Fred Teeven het om, na de omstreden bonnetjesaffaire, weer Kamerlid te zijn? Kijkt Taco Dibbits uit naar zijn directeursfunctie bij het Rijksmuseum? En is Fresku's campagne voor een ‘zwarter’ Hilversum geslaagd?