Broeierig weer en code geel omdat er onweer komt. Wat doe je? Je opent een app als Buienradar om te kijken wanneer het bij jou losgaat. Fout!, zegt amateurweerman Alfred Scholtens. In dat soort situaties heb je niks aan die apps.

In het Dagblad van het Noorden zegt Scholtens: "Buienapps zijn in deze situatie van onstuimig broeierig warm weer nauwelijks bruikbaar. Op de radar zie je rond Groningen een bui in ontwikkeling. Die zou volgens algoritmes naar het noordwesten moeten wegtrekken. Maar in de praktijk dijt de bui uit richting Assen."

Met de stroming mee

Veiligheidsmetereoloog Hissel Hooman van het KNMI herkent die beperkingen van weerapps als buienradar. Hij is verantwoordelijk voor het afgeven van 'code geel', mocht dat nodig zijn. Maar is een app als Buienradar dan onbetrouwbaar?

"Ja, in zekere zin is dat zo. Buienradar pakt het laatste plaatje dat door de radar is waargenomen en dat gaan ze in de tijd extrapoleren. Ze schuiven het voor zich uit. Maar in de praktijk werkt dat niet altijd zo. Er komen buien bij, er trekken buien weg. Buien kunnen ook zo snel ontstaan, dat het niet wordt meegenomen door de radars die je in buienapps ziet", legt Hooman uit.

Lees ook

Onweer wel goed te voorspellen

Maar hoe zit dat nou met onweer bij broeierig weer waar Scholtens zijn uitspraak over deed? Onweersexpert Michiel Hartmann legt uit dat er twee soorten onweer zijn. De ene soort is onweer waarbij de aarde sterk opwarmt door de zon, waarmee je sterk stijgende warme lucht krijgt. En die stijgende warme lucht: dát geeft onweer, maar waar precies is lastig vooraf te zeggen.

Er is ook koufrontonweer: koude lucht die als een wig onder warme lucht waait, waardoor die warme lucht gaat stijgen. Hartmann: "Dat gaat in één lijn over het land heen en dat is juist goed te voorspellen." Scholtens heeft dus deels gelijk. Apps als Buienradar zijn onbetrouwbaar bij onweer, tenzij er sprake is van koufrontonweer. Dan is het juist goed te voorspellen.

Luister de Feit of Fictie? terug in Radio EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.