Artsen en verpleegkundigen van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen werken in een ziekenhuis zonder geld. "Een faillissement is mogelijk onafwendbaar", zo is te lezen in het persbericht van MC Slotervaart en MC Groep, waar de ziekenhuizen toe behoren. 

In 2014 ging ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum bankroet. Neuroloog Geert Sulter, destijds werkzaam in het ziekenhuis vertelt hoe De Sionsberg er tóch weer bovenop kwam. "Je moet blijven strijden voor je patienten."

Lees ook:

Patiënt moet behandeld worden

"Wij zaten vier jaar geleden precies in hetzelfde schuitje", vertelt neuroloog Geert Sulter, in 2014 ook lid van een collectief dat opkwam voor de belangen van artsen en patiënten. "Het is verschrikkelijk om zo’n bericht te krijgen. Je bent plotseling zonder werk en inkomen. Dus voor de medewerkers is dat heel vervelend."

Toch gingen zijn hart en zorg het meest uit naar de patiënten. "Je hebt als dokter de eed van Hippocrates afgelegd. Je wilt hoe dan ook dat patiënten behandeld worden", vertelt hij.

'Zo ver zal het toch niet komen?'

In november 2014 werd het faillissement officieel uitgesproken. Sulter had al eerder door dat er iets niet pluis was. "Maar je denkt toch: zo ver zal het toch niet komen?”  Toen het eenmaal toch zo ver was onstond er een angstige sfeer in het ziekenhuis. "Je bent ook kwaad. Maar daar heb je niks aan. Je moet door en aan de patienten denken." De oorzaak van het faillissement was voornamelijk de te kleine instroom van patiënten.

De Sionsberg kon uiteindelijk toch een doorstart maken, maar in sterk afgeslankte vorm. Zo heeft het ziekenhuis bijvoorbeeld geen 24-uurs EHBO meer. Het advies van Sulter aan zijn collega’s die nu in de chaos van een failissement zitten: "Stel de patient centraal en maak een plan voor hen. Zoek samenwerking met andere partijen in de zorg, zoals huisartsen, maar ook de lokale bevolking.  Zoek de verbinding en ga door."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.