Overal in het land bezuinigen gemeentes op kazernes van de vrijwillige brandweer. Veel kennis, ervaring en extra capaciteit op het gebied van brand- en rampenbestrijding gaat hiermee verloren.

Tegelijkertijd worden gemeentes door het Ministerie van Veiligheid bestookt met richtlijnen en eisen op gebied van aanrijtijden die zo hoog zijn dat ze eigenlijk kazernes zouden moeten bijbouwen.

De veiligheidrsegio Limburg Noord is deze spagaat beu. Volgens burgemeester Antoin Scholten van Venlo zijn de eisen die minister Ivo Opstelten (Veiligheid) aan de brandweer stelt onhaalbaar, onrealistisch en onbetaalbaar.

EenVandaag brengt vanavond een tweeluik over de toekomst van de brandweer in Nederland. In deel twee aandacht voor een nieuw rapport van onderzoeksinstituut TNO dat in handen is van de Limburgse omroep L1 en EenVandaag. Dit rapport veegt de vloer aan met de focus op opkomsttijden bij de brandweer. 

De brandweetwet die in 2010 van kracht werd richt zich volgend TNO op de verkeerde prioriteiten en is gebaseerd op achterhaalde aannames. Het rapport kijkt naar landen als Engeland en Duitsland, waar aanrijtijden nauwelijks een rol spelen. De veiligheidsregio in Limburg Noord maar ook in andere regio’s liggen inmiddels op ramkoers als het gaat om de eisen die Opstelten ze oplegt.

Ook experts als Ira Helsloot verzetten zich tegen de wetgeving. Een duidelijke en samenhangende visie voor een moderne en efficiente brandweer komt volgens hem hierdoor niet van de grond.

Verslaggevers van EenVandaag en de dertien regionale omroepen maken gezamenlijk verhalen over regionale kwesties die ook landelijk relevant zijn, met als doel de publieke journalistiek te versterken. Dit is de eerste reportage die samen is gemaakt. Kijk hier voor meer informatie.