Het woord ‘bezet’ op de stoep plakken om een plekje voor de vrijmarkt te claimen mag niet meer als het aan een Amsterdamse actiebeweging ligt.

Volgens de initiatiefnemers van ‘Vrij van bezet’ heeft 'bezet' in de week voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag een negatieve connotatie. “Om die stukken grond te claimen, tapen we het woord 'bezet' op straten die ooit echt bezet waren,” staat op hun site te lezen. 

‘Vrij van bezet’ pleit ervoor om bij het opeisen van stukken ruimte voor het verkopen van tweedehands spullen niet langer 'bezet' te gebruiken, maar 'Vrij voor…', schrijft Het Parool vandaag.

Afgelopen weekend speurden de initiatiefnemers met een rol oranje tape de de stoepen af om 'bezet' te vervangen door 'vrij voor'. En één klein succesje hebben ze al geboekt vertelt initiatiefnemer Tim ten Dam, de kleinzoon van verzetsheld Mientje ten Dam-Pooters: “toen ik over de Middenweg fietste, zag ik dat iemand ergens 'Vrij voor Manuel’ had gestoepkrijt."

In 2014 deed de gemeente Amsterdam al eens de oproep om het woord ‘bezet’ niet langer te gebruiken. Dit stuitte op veel verzet.