"Ik ben hier geboren", zegt bewoonster Henny Hoogkamer (58). "Mijn wortels liggen hier. Dat ga ik niet opgeven." Bijna 200 bewoners van de Rotterdamse volkswijk de Wielewaal slepen woningbouwcorporatie Woonstad en de gemeente Rotterdam woensdag voor de rechter. De sociale huurwoningen zijn in hun ogen onterecht aan een projectonwikkelaar verkocht.

De bewoners zijn tegen de sloop en nieuwbouw van veelal duurdere huizen en hebben een alternatief plan. Ze willen hun eigen wijk beheren, zelfvoorzienend in energie en met mantelzorg en een maaltijdservice.

Bewoonster Henny Hoogkamer prijst de onderlinge betrokkenheid tussen de bewoners. "Iedereen kent elkaar hier. De sociale controle is nergens hoger dan in de Wielewaal."

Van vakantiedorp naar spookachtig straatbeeld 

De wijk op Rotterdam-Zuid oogde in de hoogtijdagen als een groen vakantiedorp. De kleine noodwoningen, gebouwd net na de Tweede Wereldoorlog, zijn gelijkvloers en hebben ruime tuinen. De Wielewaal is een groene enclave aan de rand van de haven. Woonstad is al begonnen met sloop. Straten zien er spookachtig uit. Leegstaande huizen zijn dichtgespijkerd. 

Rotterdam richt zich sterk op de hoog opgeleide, jonge en vermogende Rotterdammer als het gaat om huisvesting. De stad wil de komende jaren 20.000 goedkope woningen slopen. Op de vrijgekomen grond worden huizen en appartementen gebouwd voor de midden- en hogere klasse.

"We zien meer gemeenten bevolkingspolitiek bedrijven door sociale huisvesting te verminderen’’, zegt directeur Reinier Paping van de Woonbond. "Maar je ziet ook in Amsterdam en Utrecht de discussie kantelen. Daar willen ze stoppen met de verkoop van sociale woningbouw.’’

Afwijzing 

Woonstad zegt dat ze het plan van de bewoners heeft bestudeerd, maar vindt dat het rammelt, zowel financieel als inhoudelijk. Onlangs deden gemeente en woningbouwcorporatie een voorstel aan de bewoners om 50 woningen in eigen beheer te ontwikkelen, maar dat wezen ze af.  De corporatie wil op de plek van oude wijk 675 nieuwe woningen bouwen.

PvdA-fractievoorzitter Leo Bruijn van de de grootste oppositiepartij in de Rotterdamse gemeenteraad vindt "het onbegrijpelijk" dat het bewonersinitiatief wordt tegengehouden. "Niet voor alle nieuwe 675 huizen, maar wel voor 150 tot 200 woningen. De bewoners hebben een financieer, een bouwer en juridisch bijstand. Laat maar zien of het werkt. De nieuwe woningwet biedt er ruimte voor." De gemeente wil geen commentaar geven zolang de zaak onder de rechter is.

Vertrouwen

Bewoonster Henny Hoogkamer slaapt slecht van de onzekerheid of ze nu wel of niet kan blijven wonen in de wijk. "We weten dat we sterk in onze schoenen staan. Ik heb alle vertrouwen in de rechtszaak.’’

We weten dat we sterk in onze schoenen staan. Ik heb alle vertrouwen in de rechtszaak.

info
clock 04-12-2017 01:00

Het aantal huurwoningen van corporaties in Nederland nam in de periode 2009-2015 af met ruimt 260.000. Op korte termijn verdwijnen er nog 75.000 huurwoningen van corporaties.

Rotterdam heeft veel goedkope woningen: 56 procent van de woningvoorraad tegenover 40 procent in andere grote steden. Dat overschot trekt lage inkomens aan terwijl er onvoldoende woningen zijn voor midden- en lage inkomens.

EenVandaag besteedde eerder aandacht aan dit onderwerp. Kijk hier het item terug.