Vandaag ploft 'ie voor het eerst op de deurmat: een uitnodigingsbrief voor een onderzoek naar darmkanker. Het is de start van een groot bevolkingsonderzoek naar de ziekte.  

Over twee weken volgt een brief voor een zelftest. Mensen sturen zelf een buisje ontlasting op, dat wordt onderzocht in een laboratorium. 

Het RIVM gaat alle Nederlanders tussen 55 en 75 jaar in fases uitnodigen. In totaal gaat het om 875.000 mensen.  Als darmkanker vroegtijdig ontdekt wordt, is de kans op genezing groter. Jaarlijks krijgen 13.000 mensen darmkanker, 5.100 mensen overlijden eraan.

Op termijn zal dit bevolkingsonderzoek heel veel levens moeten redden, maar niet iedereen in de medische wereld is positief.

In de uitzending een gesprek met Marianne Smits, maag-, darm- en leverarts in het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum. Ook zijn we aanwezig bij het onderzoek van een man in wiens ontlasting bloed is gevonden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.