Volgens burgemeester Ferd Crone is het veilig om naar The Passion te gaan in zijn stad Leeuwarden. Internationaal Crisisexpert Eelco Dykstra is het daar niet mee eens. Hij pleit ervoor dat de burger meer betrokken moet worden bij de beveiliging van grote evenementen.  

Met de aanslag in Stockholm vers in het geheugen, heeft burgemeester Crone bevestigd dat er extra aandacht uitgaat naar de beveiliging van het evenement. Hij zegt dat de beveiliging overeenkomt met die van de marathon in Rotterdam."Alles is hier onder controle en ik roep mensen op om vooral naar Leeuwarden te komen. Je ziet nu al dat mensen zich prettig en veilig voelen."

Dykstra denkt daar heel anders over. Hij vindt het een kwalijke zaak dat de burgemeester roept dat het veilig is. "Zoiets kun je niet beloven. Je moet de mensen juist stimuleren waakzaam te zijn."

Volgens Dykstra loopt de beveiliging bij grote evenementen in Nederland altijd achter de feiten aan. "Er moet proactiever gehandeld worden. Dit bereik je niet door kansberekeningen, maar door scenario's te bedenken. Betrek de burger erbij.  Door ze een structurele plaats te geven aan de overlegtafel. Lokale burgers kennen de pekken in de stad." 

Daarnaast moet Nederland een voorbeeld nemen aan Amerika. Hier worden scenarioschrijvers en fictieschrijvers uitgenodigd door de veiligheidsdiensten om mogelijke rampscenario's te bedenken. Bij Radio EenVandaag schuift fictie-schrijver Auke Hulst aan om zijn bevindingen van het idee van Dykstra toe te lichten. 

Auke Hulst is schrijver en schreef onder andere het boek 'slaap zacht Johnny Idaho'.

Eelco Dykstra is hoogleraar International Emergency Management aan de George Washington University. In de volksmond wordt hij weleens rampenprofessor genoemd. Zijn expertise varieert van natuurramp tot terroristische aanslag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.