Een hevige onweersbui met maar liefst 43.000 bliksemontladingen hield afgelopen nacht vele Nederlanders uit hun slaap. Vandaag trekken opnieuw regen- en onweersbuien over het land. De bliksem levert prachtige plaatjes op, maar kan ook gevaarlijk zijn.

In mei van dit jaar overleden in Amersfoort nog twee 20-jarige vrouwen nadat ze waren getroffen door de bliksem. Zij schuilden vermoedelijk onder een boom voor het onweer en dat werd hen fataal. 

De meeste mensen weten dat onder een boom schuilen niet verstandig is tijdens een onweersbui. Maar wat moet je dan wél doen? Veel Nederlanders blijken geen idee te hebben. Onweerdeskundige en docent electrotechniek aan de TU Eindhoven Lex van Deursen vindt dat er voorlichting moet komen over wat te doen als er onweer uitbreekt. Volgens hem is de kans dat iemand een blikseminslag overleeft heel klein. 

Ook spreken we met stormchaser Steyn van Antwerpen en Jan Jongbloed, oud-keeper voor het Nederlands elftal. Hij verloor zijn zoon Eric, eveneens keeper, in 1984 toen die getroffen werd door een bliksemschicht terwijl hij in het veld stond.