Het is een bijzondere dag voor kunstverzamelaar Bert Kreuk. Afgelopen juni kocht hij bij een veiling in Dallas een unieke Amerikaanse vlag met een flink prijskaartje: 500.000 dollar. De kunstverzamelaar noemt het zelf de eerste emotionele aankoop in zijn carrière. En dat gaat niet onopgemerkt voorbij. 

Dit exemplaar van de ‘stars and stripes’ wapperde tijdens D-Day op de boot die als eerste het Europese grondgebied bereikte. De Geallieerde invasie van de kust van Normandië op 6 juni 1944 markeerde een keerpunt in de oorlog en het zou de opmaat zijn voor de bevrijding van de Duitse bezetters. De gehavende vlag kwam na de oorlog terecht op de zolder van de Amerikaanse commandant van het landingsvoertuig, waar die meer dan 70 jaar zou blijven liggen.  

De vlag wordt vanmiddag ontvangen met groot militair ceremonieel bij het Nationaal Militair Museum. Minister Hennis van Defensie en zo’n twintig Amerikaanse WOII-veteranen zullen hierbij aanwezig zijn. 

Een van die mannen is de 95-jarige George Smilanich, tijdens de oorlog was hij infanterist van de divisie ‘Hell on Wheels’ en hij neemt ons mee terug naar het moment dat hij in Normandië aan land ging. Ook spreken we met conservator Paul van Brakel over het historische belang van de vlag.