De Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic heeft het beroep tegen zijn uitlevering aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag vandaag verloren. De Servische minister van Justitie moet nu de uitleveringspapieren alleen nog tekenen. Daarna kan Mladic naar Nederland worden overgebracht. Waarnemers in Belgrado verwachten dat dat in de nacht of woensdagochtend vroeg zal gebeuren. In Scheveningen staat inmiddels alles en iedereen klaar voor de komst van de voormalige legerleider naar de strafgevangenis. Vanavond in EenVandaag: hoe is de stemming rond de gevangenis? En waar komt Mladic terecht?

De verwachting was dat de rechters van het speciale tribunaal voor oorlogsmisdaden snel zouden beslissen over het beroep, hoewel de magistraten officieel drie dagen hebben voor een dergelijke beslissing. Ze hadden slechts enkele uren nodig om tot hun besluit te komen.

De 69-jarige Mladic wordt beschuldigd van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij was zestien jaar voortvluchtig. Zijn advocaat en familie stellen dat de zwakke gezondheid van Mladic niet toelaat dat hij in Den Haag wordt berecht. Artsen verklaarden vrijdag dat hij fit genoeg is om uitgeleverd te worden.

Beroep Mladic tegen uitlevering afgewezen