De beperkingen die Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, worden deels opgeheven. Van der G. mag zijn enkelband af doen, en ook het locatieverbod verdwijnt. Het media- en contactverbod blijft.

Hij mag voortaan de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel bezoeken. Dat heeft de rechter woensdag bepaald.

In EenVandaag hoogleraar reclassering Peter van der Laan over de uitspraak in het kort geding dat Volkert van der G. aanspande tegen de Nederlandse staat. 

Van der G. had een kort geding aangespannen tegen de staat om van de voorwaarden af te komen die zijn gesteld bij zijn vrijlating. Hier het persbericht van de rechtbank:

Volgens de rechter waren deze verboden een aanzienlijke beperking van de bewegingsvrijheid en stonden ze niet in verhouding tot het beoogde doel, namelijk de samenleving te beschermen. Van der G. kwam in mei onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van twee derde van zijn straf. Van der G. schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood en werd veroordeeld tot 18 jaar cel.