Moeten we voorzichtiger omgaan met het eten van groenten? Onderzoekers van het VU Medisch centrum in Amsterdam hebben in groenten bacteriën gevonden die resistent zijn voor een groot aantal antibiotica. Eerder bleek al dat grote hoeveelheden dioxine, hormonen en antibiotica in ons voedsel gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Vanavond in EenVandaag: vormt deze resistente bacterie ook een gevaar?

Onder 120 monsters van groenten troffen de wetenschappers van het VU Medisch Centrum zeven keer een ESBL-houdende resistente bacterie aan. Dit zijn enzymen die bacteriën aanmaken waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica. Mensen die deze stoffen binnenkrijgen worden hierdoor ook resistenter voor antibiotica, met als gevolg dat bepaalde ziekten niet meer te genezen zijn. De bacteriën zijn in vijftien groenten aangetroffen, waaronder de taugé, radijs, lente-ui en pastinaak.

Vanavond in EenVandaag professor Katan over de vraag of de volksgezondheid in gevaar is en in hoeverre deze bacterie een bedreiging is in vergelijking met voorgaande voedselschandalen.

'Bepaalde groenten vol met resistente bacteriën'