"Ik had als volwassen man het inzicht moeten hebben dat een volwassen vent nooit een kind seksueel mag benaderen. Een volwassen man behoort van kinderen af te blijven." Dat zegt zwemleraar Benno L. in een brief waar TV-programma EenVandaag inzage in heeft. 

Hij geeft aan spijt te hebben en wil hetgeen hij nu geleerd zegt te hebben "dan ook gebruiken om een bijdrage te leveren dat anderen niet dezelfde fouten maken als ik en dat het aantal slachtoffertjes van misbruik zoveel mogelijk wordt teruggebracht."

De brief is door Benno L. geschreven aan de Stichting Stop Kinderporno & Abuse. Zij hadden contact met de veroordeelde zwemleraar en zochten hem in maart 2012 zelfs op in de gevangenis in Vught. Volgens de secretaris van de Stichting, Christa Vermeij, heeft Benno L. "goede bedoelingen en heeft hij geleerd van zijn fouten".

De in 2010 wegens misbruik van kinderen veroordeelde zwemlaar Benno L. komt aanstaande vrijdag voorwaardelijk vrij. Er is echter nog niet bekend waar hij zich gaat vestigen omdat daar nog niets voor geregeld is. Wel is bekend dat hij een gebiedsverbod krijgt voor 10 gemeenten waar slachtoffers wonen. Zijn advocaat Pieter van der Kruijs zegt bang te zijn voor een moderne heksenjacht op zijn cliënt. 

Enkele quotes uit de brief:

In de jaren behandeling die ik hier mocht doorlopen heb ik veel over mijzelf geleerd. Ik stond er verbaasd van hoe slecht ik mijzelf kende. Ondanks mijn kennis van o.a. gedragsproblemen had ik niet door wat er met mijzelf aan de hand was.

In een langere periode van emotioneel zwaar weer ben ik helemaal afgegleden en had mijn streng geweten niet meer de controle over mijn handelen.

Ik dank God dat ik de afgelopen jaren hier de tijd heb gekregen om aan mijzelf te werken zodat ik emotioneel sterker uitkom en nooit meer de fout inga.

 Jammer dat ik tot mijn 59e heb moeten wachten om deze les te leren.

Ik zie mijn denkfouten uit het verleden en weet hoe ik het in het vervolg anders met bepaalde zaken, gevoelens en emoties om kan gaan.

Al wat ik heb meegemaakt, inclusief eigen misbruik is geen excuus voor hetgeen ik heb gedaan.

Ik had als volwassen man het inzicht moeten hebben dat een volwassen vent nooit een kind seksueel mag benaderen. Een volwassen man behoort van kinderen af te blijven.

Ik wil hetgeen ik nu geleerd heb dan ook gebruiken om een bijdrage te leveren dat anderen niet dezelfde fouten maken als ik en dat het aantal slachtoffertjes van misbruik zoveel mogelijk word teruggebracht.

Daders moeten ook behandeld worden.

Een lange opsluiting zonder behandeling werkt niet. Een onbehandelde pedofiel kan weleens een wandelende tijdbom worden als hij na een lange straf onbehandeld terug gaat in de maatschappij.

Je kunt pedofilie niet behandelen, weg maken. Net zoals iemand die met één been geboren is geen nieuw been kan bij laten aangroeien. Je kunt hem wel een prothese aanmeten zodat hij weer goed kan lopen, niet onderuit gaat.

Ook moet je zorgen voor een goede onderhoudsmonteur die deze prothese de nodige aandacht geeft om hem in stand te houden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.