Ben Lopez is een toponderhandelaar. Maar niet op de beurs of in de politiek. Lopez onderhandelt met ontvoerders. Binnen vierentwintig uur moet hij een commandocentrum inrichten en contact leggen met geloofsfanatici, extremisten en geweldadige criminelen om het leven van slachtoffers te redden. 

In Lopez' nieuw uitgebrachte boek 'De onderhandelaar' vertelt hij over zijn werk voor overheden, justitie, politie en privécliënten. Hij reist de hele wereld over om te onderhandelen met gijzelnemers die geld belangrijker vinden dan een mensenleven.

Lopez zou zijn werk niet zo goed kunnen doen als hij niet werd bijgestaan door een geheim team van voormalige spionnen en speciaal agenten, die hem van alle kennis voorzien die hij nodig heeft voor zijn psychologische aanval op de ontvoerder. Hij blijft net zo lang tot zijn opdracht is voltooid en dan verdwijnt hij. 

Vanavond in EenVandaag een gesprek met Lopez, die in het dagelijks leven een andere naam heeft. Daarnaast een gesprek met Jeroen Oerlemans, de fotojournalist die afgelopen zomer een week in Syrië werd ontvoerd. Wat moet ontvoerders overtuigen om gijzelaars los te laten en wat doet een ontvoering mentaal en fysiek met je?

Op EenVandaag.nl alvast een voorgesprek met Arjan Erkel. In 2002 werd hij als projectleider voor Artsen zonder Grenzen ontvoerd in de Russische deelrepubliek Dagestan. In 2004 kwam hij vrij en hij heeft zijn leven weer opgepakt. De onderhandelingen over zijn vrijlating gingen langs hem heen en nog altijd weet hij niet precies wie zijn ontvoerders waren.