Dankzij zogeheten 'bemoeizorg' is de criminaliteit onder de zwaarste psychiatrische patiënten in de regio Utrecht flink gedaald. Dat schrijft de Volkskrant. Zij komen 6 keer minder in aanraking met de politie dan 5,5 jaar geleden.

De regionale ggz Altrecht begon in 2008 met deze intensieve zorg, ook wel forensische ACT genoemd. Bij die Assertive Community Treatment wonen patiënten thuis maar worden ze, ook als ze dat niet willen, (bijna) elke dag bezocht door een klein team dat een netwerk om hem of haar heen bouwt.

De politie onderzocht hoe vaak 25 van deze patiënten voorkwamen in politiedossiers. In 15 jaar tijd kwamen ze in totaal 3.738 keer in aanraking met de politie: 2.206 keer als verdachte, maar ook als slachtoffer of betrokkene. Na inzet van bemoeizorg daalden de contacten van 377 in 2008 naar 28 in het afgelopen half jaar.

We spreken met Harry Gras, de teammanager van het Forensisch ACT-team Altrecht Assertive Community Treatment. Hij blijft  dag in dag uit op bezoek gaan bij zijn cliënten, ondanks dat ze hem soms toeschreeuwen, willen slaan of überhaupt niet binnenlaten.  Omdat niet de schizofrenie, de psychose of de verslaving, maar de eenzaamheid de ergste ziekte is waaraan deze mensen lijden.

ANP/EenVandaag