Vanavond gaat de derde grote Disney Nature film in 22 bioscopen in Nederland in premiere: 'Bears.' Ruim een jaar lang volgde regisseurs Keith Scholey en Alister Fothergill in Katmai National Park Alaska, een moedergrizzly en haar twee jongen. 

Bears is een gedramatiseerde natuurdocumentaire in de lijn van Africa cats en Chimpensee waar Scholey en Fothergill ook tekende voor de regie en productie. 

Anders dan de normale natuurdocumentaire kiezen de makers van Disney Nature voor het verhaal. In dit opzicht is Bears meer een speelfilm met hoofdrol en bijrollen en een dramatische verhaallijn. De vraag is: heeft het dan nog wel echt te maken met beren zoals ze zich in het wild gedragen? 'Ja', zeggen gedragsbioloog Jan van Hooff en berenspecialist Jose Kok. 'Mocht de bioloog vroeger alleen maar streng waarnemen tegenwoordig weten we veel meer van de psyche van zoogdieren en blijkt dat veel dieren zelfbewust zijn en in staat tot het voelen van emoties als genegenheid, woedde en angst. In dat opzicht hebben we veel dieren in het verleden misschien wel tekort gedaan.'

Voor de premiere is Keith Scholey even in Nederland. Eenvandaag sprak met hem. Over de smalle grens tussen echt en kunstmatig, over hoe belangrijk het is om dieren als individuen te zien en niet als producten.