Basisschooldirecteuren slaan alarm. Of beter gezegd: brandalarm. Op veel basisscholen in het land ging dat brandalarm namelijk af, omdat directeuren aandacht vragen voor hun salaris. Het komt namelijk voor dat schooldirecteuren minder verdienen dan de leerkrachten aan wie zij leiding geven.

Afgelopen zomer werd een akkoord bereikt over de loonsverhoging van leerkrachten in het onderwijs. De salarissen van directeuren zijn daarbij niet meegenomen. Daarom komt de schoolleiding in actie. Het Radio 1-journaal sprak met Deborah Snoeren. Zij is directeur van de Twee Stromenschool in Heerenwaarden en haar verhaal is duidelijk. Ze vecht voor leiderschap in evenwicht. "Evenwicht betekent dat wij een goed salaris krijgen dat past bij de werkdruk." Snoeren ging er ongeveer 200 euro netto op vooruit. "Ik mag dan wel directeur zijn, maar qua salaris valt het mee." In de praktijk komt het er op neer dat op haar school sommige leerkrachten meer verdienen dan zij als directeur.

Ervaring directeur versus leerkracht 

Het klopt dat het voorkomt dat schoolleiding een minder hoog maandsalaris hebben dan leerkrachten. Dat wordt bevestigd door de PO Raad en door de Vereniging voor Schoolleiders. Volgens beide partijen heeft dat meerdere oorzaken. Een belangrijke oorzaak ligt in de ervarenheid van leerkrachten. Wie al lang meedraait in het onderwijs, zit hoog in de salarisschaal. “Een specifiek bedrag noemen is moeilijk, omdat dat afhankelijk is van de trede waarin je zit. En je hebt natuurlijk een schaal die in de loop van je carrière groeit. Maar als je naar de top kijkt dan heb je het over bedragen die variëren van 50 tot 700 euro verschil. En dat is veel”, zo legt Petra van Haren uit, zij is voorzitter van de Vereniging van Schoolleiders.

Weinig leerlingen? Minder salaris! 

Volgens de PO Raad heeft het verschil in salaris zeker te maken met ervaring. Wie net begint als schooldirecteur zal nog meer stappen moeten maken in de salarisschaal dan een leerkracht die al jaren op de school werkt. Maar dat is niet de enige reden. De verantwoordelijkheden van een directeur worden ook afgewogen. “Je hebt allerlei soorten schoolleiders. Dat is verschillend ingevuld bij de scholen. Dan kan het zijn dat een directeur een relatief kleinere verantwoordelijkheid heeft. Bijvoorbeeld: geen integrale verantwoordelijkheid voor het management, maar alleen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het onderwijs. Dan kan zo’n schoolleider in een lagere directieschaal zitten”, aldus Edwin van Bokhoven, cao-onderhandelaar bij de PO Raad.

Een factor voor de salariëring van een schoolleider heeft ook te maken met de grootte van de school. “Bij sommige directeuren heeft de inschaling inderdaad te maken met het aantal leerlingen, want dat heeft één op één te maken met het aantal leerkrachten waar een directeur leiding aan geeft.” Daarnaast is het een risico dat de ambitie van mensen de kop in wordt gedrukt. Van Bokhoven is zich daar bewust van: "Het moet niet zo zijn dat het voor leerkrachten onaantrekkelijk wordt om directeur te worden. Maar het is nou eenmaal niet zo dat een leidinggevende per definitie meer verdient dan een professional. Alleen feitelijk komt het weinig voor."

Overlap salaris leerkracht en leiding

Het is duidelijk dat het inderdaad voorkomt dat er schooldirecteuren zijn die een lager salaris hebben dan sommige leerkrachten op dezelfde school. De eenvoudigste reden daarvoor is, zoals eerder gemeld, de overlapping van de salarisschalen. Frank Cörvers is als hoogleraar Onderwijsarbeidsmarkt verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij zet alle cijfers op een rijtje. "Volgens de nieuwe cao die per september in is gegaan. De range van een bruto maandsalaris voor leraren ligt tussen 2600 per maand en de 5700 per maand. Bij schooldirecteuren ligt dat tussen de 300 en 500 euro hoger, dus bijna 2900 per maand tot 6300 per maand." Cörvers bevestigt daarmee dat er een groot deel overlap zit tussen de lonen van leerkrachten en hun schoolleiding.

Schooldirecteuren hebben aangekondigd maandelijks actie te voeren totdat hun salaris een boost heeft gekregen in navolging op de salarissen voor leraren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.