‘ABN Amro staat weer stevig op de poten.’ Met die woorden blikte topman Gerrit Zalm eind vorige maand nog zelfverzekerd vooruit op een spoedige beursgang. Maar hoe anders zag de wereld er de afgelopen weken uit voor Zalm en collega’s.

De top van de staatsbank riep de woede van politiek en samenleving over zich af door de salarissen van de Raad van Bestuur met een ton te verhogen. 

Een rel was geboren. Kamerleden spraken er schande van, de beursgang werd uitgesteld, commissaris Peter Wakkie trad af en ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) oogstte forse kritiek. Hij zou te weinig hebben gedaan om de loonsverhoging te voorkomen, en de Kamer onvoldoende hebben geïnformeerd. Morgen moet minister Dijsselbloem zich over de salarisrel verantwoorden in een debat.  

Wat zegt de affaire over de staat van de Nederlandse banken? Liefst 82 miljard euro aan steun verleende de overheid sinds 2009 aan de financiële sector. Banken en verzekeraars namen maatregelen om herhaling te voorkomen. Financiële buffers zijn verhoogd, ze nemen minder risico’s en tuchtrecht en een bankierseed moeten bankiers in het gareel houden.  

Maar hebben de banken wel geleerd van de crisis? Komt de zo vaak beleden cultuurverandering wel echt van de grond?  

EenVandaag spreekt hierover met Jaap van Duijn, oud topman van vermogensbeheerder Robeco, en met Bart Jan Krouwel, voormalig bankier. In de studio reageert Martin Visser, economisch commentator en journalist van De Telegraaf. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.