Smachtende apen en hongerige olifanten wachten op de duizenden stormbananen, afkomstig van de Terschellingse stranden en uit de Eemshaven. De mantelbavianen en de Aziatische olifanten hebben in de multimediale nachtverblijven van dierenpark Emmen, de groene golf zien aanspoelen op de Nederlandse stranden. Verslaggevers met trossen banaan in de hand, brengen het blijde nieuws: "Deze bananen komen ten goede aan de Nederlandse dierentuinen." Terwijl de apen zich opmaken voor het bacchanaal van het jaar, lopen de olifanten onrustig rond.

Ze zijn zojuist uitgelachen door de buren, de Catalaanse ezels. Via hun contacten op de eilanden hebben ze gehoord dat de bananen helemaal niet naar Emmen komen. Hoezo? Nou, één van de ezels op Terschelling heeft 't gehoord van zijn baas, Sil de strandjutter. Terwijl Sil tros na tros op z'n wagen laadt, komt er een man in douane-uniform aan. Of Sil even de invoerrechten wil betalen. Pardon? Invoerrechten? Ja, want uiteindelijk is de handel aan land gekomen. En het maakt voor de douane niet uit of ze keurig in een container in de Rotterdamse haven aankomen, of tros voor tros op 't strand aanspoelen.

Een zwaar teleurgestelde Sil besluit de trossen banaan weer van de wagen af te gooien. Ho ho, roept een inmiddels aanwezige milieuambtenaar. "U gaat toch niet het strand vervuilen? Als u de bananen weer aflaadt, krijgt u een boete voor het dumpen van afval!" Sil zakt jankend op z'n knieën tussen de duizenden trossen bananen. De ezel balkt het uit, zo hard dat het op 't vasteland te horen is. En zo belandt het slechte nieuws in Dierenpark Emmen. De olifanten durven het niet zo goed aan de apen te vertellen. Na overleg wordt besloten dat het er toch van moet komen. De grootste olifant zet de radio wat harder, zo hard dat het geluid doordringt tot de apen.

De mantelbavianen spitsen de oren. Ze horen het Radio 1 journaal galmen uit de speakers van hun olifantenburen. "... aldus een woordvoerder van de douane. Verder binnenlands nieuws..." zijn de laatste woorden alvorens de bavianen uitbarsten in een enorme huilbui. Zaten ze in maart nog een week lang bewegingsloos op hun rots, dit keer zijn ze er helemaal klaar mee. De mantelbavianen besluiten niet meer van de rots af te komen. Genoeg is genoeg! Dus mocht u één dezer dagen een bezoek brengen aan Dierenpark Emmen en geconfronteerd worden met bewegingsloze bavianen op een rots, dan weet u hoe het komt!

Update:

Het protest van de mantelbavianen heeft effect gehad. Zojuist is bekend geworden dat het ministerie van Financiën de invoerrechten zal betalen. De rotsbezetting is beëindigd en namens de bavianen, bedankt!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.