Gisteren werd op op de vluchtstrook langs een Oostenrijkse snelweg een gruwelijke vondst gedaan: een Hongaarse vrachtwagen vol doden. Agenten werden gealarmeerd door bloed en vocht dat uit de Hongaarse vrachtwagen stroomde.

Een scheur in de vrachtwagen doet vermoeden dat de vluchtelingen, vermoedelijk allemaal Syriërs wisten dat ze gingen stikken. Onder hen vier kinderen en acht vrouwen. Vanochtend hield de Oostenrijkse politie een persconferentie. Er zijn verdachten aangehouden.

Leo Lucassen, historicus en migratiedeskundige zegt dat door deze tragedie politici mogelijk harder gaan laten lopen om een een oplossing te zoeken. Hij benadrukt dat het nog onbekend is of de smokkelaars echt bij een georganiseerde bende horen. Het kunnen ook amateurs zijn. Soms weet de chauffeur van een vrachtwagen niet eens dat hij mensen aan boord heeft.

Criminoloog en mensenrechtendeskundige Andrea di Nicola aan de Universiteit van Trento beschrijft de zogenaamde Balkanroute die deze vrachtwagen heeft gevolgd. 'Het is heel waarschijnlijk dat ook in Nederland en andere Europese landen doden zijn gevallen op een manier zoals we nu in Oostenrijk gezien hebben. Dat we dit niet zien, betekent niet dat het niet gebeurt. We kijken vooral naar de Middelandse Zee, maar de Balkanroute over land kan ook dodelijk zijn. Mensensmokkelaars en vluchtelingen nemen gigantische risico's om te voorkomen dat ze gesnapt worden'

De 25-jarige Besan moest Syrië verlaten omdat het te gevaarlijk voor haar werd om haar werk als journaliste voor te zetten. Per boot vlucht ze het land uit en komt weer aan land in Italie. Daar krijgt ze instructies om naar Milaan te reizen, vanuit daar kunnen mensensmokkelaars haar voor 400 dollar naar Nederland brengen. Besan doet dit en wordt per busje naar Roermond gebracht. 

Eerdere incidenten in Nederland

Ook in Nederland zijn het afgelopen jaar meerdere vrachtauto’s met verstekelingen aangetroffen:  

18 januari: MAASBREE: Vijf Afghanen en Iraniers in de koelcontainer van een vrachtauto

3 mei: AMERSFOORT: Acht verstekelingen in de laadruimte van een geparkeerde vrachtauto 

4 juni: Hoek van Holland: een Irakees en een Vietnamees in een vrachtwagen. 

Op de dezelfde dag troffen de Britten in Harwich vier vrachtwagens uit Hoek van Holland aan met daarin 68 vluchtelingen. 

5 juni: Hoek van Holland: acht albanezen in vrachtwagen 

19 juni: HOEK VAN HOLLAND: Drie albanezen in een vrachtwagen 

22 juni : BIJSTERHUIZEN: Vijf Syriërs en twee Iraniërs in een vrachtwagen

26 juni/ HAZELDONK: Zeven Iraniers in vrachtwagen.

2 augustus/ Duiven: twaalf Syriers, Irakezen en Iraniërs in Vrachtwagen. 

27 augustus/ HALSTEREN: 14 verstekelingen in een laadruimte van een vrachtwagen

Maar de mensensmokkel vindt niet alleen plaats in vrachtwagens: 

Op 20 januari troffen de bemanningsleden van het marineschip Karel Doorman drie mensen uit Senegal aan. 

en op 1 maart werden vijf Aziatische mensen in een rioolbuis aangetroffen in de buurt van Barneveld.