In de ruimte gelden geen wetten. Toch wordt het eerste mogelijke misdrijf onderzocht dat in de ruimte gepleegd zou zijn.

Er wordt onderzocht of één van de astronauten van de NASA de wet heeft overtreden, tijdens een missie naar het internationale ruimtestation ISS.

Betalingen bekijken in de ruimte

NASA-astronaut Anne McClain zou vanaf een computer aan boord van het ISS namelijk de betalingen van haar ex-vrouw in de gaten hebben gehouden, zo meldt The New York Times.

McClain leefde van december 2018 tot juni 2019 aan boord van het ISS. Ze was kort daarvoor gescheiden van haar vrouw, Summer Worden, een voormalige inlichtingenofficier van de Amerikaanse luchtmacht.

Lees ook

Gezamenlijke rekening

Na de scheiding bleek de astronaut toch nog op de hoogte te zijn van de bestedingen van haar voormalige echtgenote. Uit onderzoek door haar ex bleek dat haar bankrekening was bekeken vanaf een computer van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

McClain geeft toe dat ze de rekening bekeek, maar beweert dat dat komt omdat het stel nog steeds een gezamenlijke rekening heeft. De astronaut vertelde aan een inspecteur van NASA dat ze met toestemming van Worden de financiën van de familie onderhield.

'Identiteitsfraude'

Worden spreekt echter van identiteitsfraude en ongepaste toegang tot haar bankgegevens. Het stel is verwikkeld in in een juridische strijd om de voogdij over het kind dat ze samen opvoedden. Worden vroeg in 2018 een scheiding aan nadat McClain haar beschuldigde van mishandeling.

De NASA wil geen commentaar geven op de zaak. "McClain heeft het fantastisch gedaan op de meest recente NASA-missie. Op persoonlijke zaken reageren wij niet."