De Pakistaanse Asia Bibi, die begin van deze maand werd vrijgesproken, is haar leven niet zeker in haar eigen land.

Ze zit op dit moment in een safehouse met haar familie, maar politieke partijen vinden dat Nederland haar asiel moet verlenen. Dat is echter niet zonder risico.  

Acht jaar in dodencel

De Christelijke Bibi zat acht jaar in een dodencel omdat ze de profeet Mohammed beledigd zou hebben. Op Godslastering staat in Pakistaan de doodstraf. Ze werd beschuldigd door twee vrouwen uit haar dorp, maar zelf heeft ze altijd ontkend.

Nadat ze werd vrijgesproken, zijn in Pakistan fundamentalistische moslims de straat op gegaan om te protesteren tegen haar vrijlating. 

Gevlucht naar Nederland

De advocaat van Bibi is inmiddels gevlucht naar Nederland waar hij in elk geval drie maanden mag blijven. En hoewel de vrijgesproken vrouw en haar familie nu in een safehouse zitten, is het volgens Pakistan-kenner Olivier Immig beter als zij ook het land verlaat.

"Dat Bibi weg moet is duidelijk, ze is haar leven daar niet zeker." De radicaal-islamistische beweging TLP heeft tijdens protesten al gezegd dat Bibi wat hen betreft wel de doodstraf moet krijgen.

Debat met Europees Parlement

Deze week zou er een debat met het Europese Parlement en een persconferentie zijn in Brussel, maar die is een dag van te voren afgeblazen omdat de situatie voor Bibi nog te precair is.

Meerdere politieke partijen in Den Haag hebben al aangegeven dat Nederland haar asiel moet aanbieden, zoals de SGP. Maar zij zijn daar verder heel terughoudend in. "In stilte wordt hier nu aandacht aan besteed, anders doen we de situatie misschien meer kwaad dan goed", zegt Kees van der Staaij, de fractievoorzitter van de Christelijke partij.  

Gevaarlijke fanatici

De vraag is of zij in Nederland wel vrij kan leven. "Ik denk dat Asia hier geen gevaar loopt, maar je hebt altijd fanatici heel gevaarlijk kunnen zijn", zegt  de Pakistaanse Shirin Musa. Zij is als baby naar Nederland gekomen, maar volgt het nieuws uit haar geboorteland nog altijd.

Toch is zij optimistisch over de situatie van Bibi. "Ik ga er zeker vanuit het goed afloopt." Of zij ook naar Nederland komt is nog onduidelijk. Ook Canada heeft aangegeven dat ze daar welkom is.