Dertig procent van de Nederlanders met een laag inkomen gaat niet of nauwelijks naar de tandarts. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.  

Bij de hoogste inkomens heeft negen op de tien mensen vorig jaar een bezoek gebracht aan de tandarts. Bij de laagste inkomens is dat dus 70 procent. Rijken gaan ook vaker naar de mondhygiënist.

De oorzaak hiervoor lijkt de basisverzekering te zijn. Volwassenen moeten hun bezoek in principe zelf betalen. En bij kinderen, die de afspraak vergoed krijgen, is er geen verschil tussen arm en rijk.

Bij andere vormen van zorg is het precies omgekeerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Mensen met een lager inkomen gaan vaker naar huisarts, specialist of psycholoog.

Hoe moet dit probleem opgelost worden? In Radio EenVandaag een gesprek met Hendrike van Drie van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de TandheelkundeNMT, de belangenorganisatie voor tandheelkunde. Ook spreken we SP-Kamerlid Renske Leijten.

Gaat u minder vaak naar de Tandarts vanwege de kosten? Vindt u dat de tandarts terug moet in het basispakket? Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Lammert de Bruin bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met @Lammert en #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.