Maandag is de Argentijnse president Mauricio Macri op staatsbezoek in Nederland. Hij beloofde de Argentijnen een nieuw tijdperk waarin geen ruimte meer zou zijn voor armoede, corruptie en onderlinge verdeeldheid. 

Om met de armoede af te rekenen is de voormalig zakenman op zoek naar Nederlandse investeringen die de Argentijnse economie weer uit het slop moeten trekken. Macri hoopt dat Koningin Máxima daar bij kan helpen. De twee onderhouden immers warme banden, en vierden met hun families gezamenlijk vakantie in het zuiden van Argentinië eind vorig jaar. 

De president zal in Nederland vooral de goed ontwikkelde agrosector aanprijzen. Correspondent Peter Scheffer reist dan ook naar het Argentijnse platteland, waar het Nederlandse bedrijf Salentein al meer dan 20 jaar actief is. Directeur Sven Piederiet kent de lokale zakencultuur goed, en geeft enkele handige tips voor Nederlanders die geld in het Zuid-Amerikaanse land willen steken. Kan het Argentijnse platteland écht de supermarkt van de wereld worden?

Critici vragen zich echter af of investeringen in de landbouwsector voldoende zullen zijn om de armoede in Argentinië te bestrijden. Daarom neemt EenVandaag een kijkje in havenstad Rosario, waar veel van de landbouwproducten worden geëxporteerd. Hoeveel van de rijkdom komt terecht in de arme buurten van Rosario? 

Samen met Mario Raimondi bezoekt EenVandaag de achterstandswijk Barrio Moreno. Dit is het werkterrein van de Nederlands-Argentijnse NGO "El Desafío". Mario en zijn team proberen met activiteiten kinderen van de straat te houden en ze de juiste sociale vaardigheden aan te leren zodat ze aan de armoede kunnen ontsnappen. Hier merkt men nog weinig van de door Macri beloofde veranderingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.