Dat door de crisis de bouw tot stilstand is gekomen is bekend. Maar dat daardoor veel archeologen thuis zijn komen te zitten is verrassender. 

Archeologisch onderzoek wordt namelijk vooral toegestaan op bouwplaatsen. Het aantal medewerkers van de gravende bedrijven is al bijna gehalveerd. De beroepsgroep vreest voor een groot verlies aan kennis, doordat veel archeologen noodgedwongen het vak verlaten. Wat betekent dat voor onze geschiedenis en de Nederlandse identiteit?

We spreken met Cees Witteveen, directeur Nederlandse vereniging van archeologische opgravingsbedrijven. En Marloes van der Sommen vertelt haar verhaal. Ze was depotmedewerker en is nu reisleider van archeologische reizen.

Lees ook op onze site het pleidooi van Tonnie van de Rijdt - van de Ven, voorzitter van de Vereniging Vrijwilligers in de Archeologie: 'We willen niet gebruikt worden als goedkope oplossing voor noodzakelijk archeologisch onderzoek.'

update
clock 23-10-2013 13:30

SP stelt Kamervragen naar aanleiding van reportage

De SP stelt in de Tweede Kamer schriftelijke vragen naar aanleiding van de reportage van EenVandaag. Kamerlid Jasper van Dijk wil van minister Jet Bussemaker ((Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) onder meer weten hoeveel middelen heeft ze de afgelopen tien jaar beschikbaar heeft gesteld voor archeologie, wat is het budget voor archeologie tot 2017 is en wat ze gaat ondernemen om de crisis in de archeologie te verhelpen.