De Egyptische Moslimbroederschap spreekt van de ‘moord op Bin Laden’, Turkse media citeren president Gul die zijn ‘grote voldoening’ over de dood van de terroristenleider uitspreekt en in de Iraanse krant Fars onthult een regeringswoordvoerder dat Bin Laden een Amerikaanse agent is die overbodig is geworden en daarom dood moest. Een greep uit de meest opvallende reacties uit het Midden- en Verre Oosten:

De reguliere (nog steeds door de overheid gecontroleerde) media in Egypte zwijgen de dood van Bin Laden eenvoudigweg dood. Op de websites van ’s lands grootste krant Al Ahram waren verwijzingen naar Bin Laden’ dood even onvindbaar als de man zelf de afgelopen10 jaar is geweest.

De Egyptische nieuwssite Al Messa kwam wel met een analyse waarin een aantal prominente Egyptische islamisten hun licht laten schijnen over de aanslag op Bin Laden. Over een ding zijn ze het eens: Het uitschakelen van Bin Laden zal Amerika niet helpen. Sterker nog, het geweld zal alleen maar toenemen.

De reactie op de officiele website van Al Ikhwan (Moslimbroederschap) sluit daarbij aan: Alleen als Amerika zijn bezettingspolitiek staakt komt er rust volgens de Broederschap. Bin Laden was dan wel ‘geen vertegenwoordiger van de islam’, maar de ‘moordaanslag op sjeik Osama bin Laden, vrouwen en kinderen en een aantal van zijn metgezellen’ wordt scherp veroordeeld, evenals de methode van moorden en gebruik van geweld in het algemeen. ‘Verdachten van welk misdrijf dan ook’ moeten eerlijk worden berecht. Overigens behalve de ‘Zionistische vijand’, omdat het volgens de Broederschap aanvallen op ‘Zionisten’ door ‘legitiem recht dat door de goddelijke wetten en internationale verdragen’ is ingegeven.

De Maleisische premier Najib Razak is hoopvoller: “Ik hoop de wereld door het verdwijnen van Bin Laden een vredevoller, veiliger en rechtvaardiger zal worden. De regering is altijd tegen iedere vorm van geweld en extremisme geweest, geheel in de lijn van de principes van islam waarin het doden van onschuldigen is verboden.’

Een Yemenitische regeringswoordvoerder sloot zich hierbij aan: ‘We hopen dat de dood van Bin Laden het begin is van het einde van de terreur.’

In Iran wordt nogal wisselend gereageerd. Alaeddin Boroujerdi, het hoofd van de wetgevende raad in Iran meldt op Farsnews dat het al de zoveelste keer is dat de Amerikanen Bin Laden doodverklaren. ‘Dit is niet nieuw’. Hetzelfde Farsnieuws voert ook parlementslid Javas Jahangirzadeh op. Deze Jahangirzadeh is wel overtuigd van Bin Laden’s dood. Sterker nog, hij ziet Bin Laden als een westerse agent die na jaren trouwen dienst op het punt stond cruciale data te lekken, en daarom dood moest.

Een andere, maar ook zeer wezenlijke insteek kiest een blogger voor de Pakistaanse krant Dawn: ‘Waar waren jullie, Pakistaanse leiders? Tot gisterenmiddag kwam er geen nieuws uit Pakistan. Kort na de middag werd Buitenlandse Zaken wakker en deelde wat losse stukjes infomratie. Nog steeds geen (premier) Gilani, geen Zardari, geen Kayani.