Utrecht eert vandaag één van z’n beroemdste sporters: judoka Anton Geesink. Het is precies vijftig jaar geleden dat Geesink de gouden medaille won in Tokio. Hij dompelde heel Japan in rouw, maar zette de judosport internationaal op de kaart.

Niet voor niets vieren komend jaar veel judoscholen hun vijftigjarig jubileum. Anton Geesink, die in 2010 overleed, heeft de judosport in ons land groot gemaakt.

Het Utrechts Archief opent vandaag een expositie rond die historische judomatch tegen de lokale favoriet Akio Kaminaga.

De ultieme vernedering voor de Japanners

In 1964 was judo nog geen Olympische sport, maar Japan mocht als het organiserende land een sport toevoegen. Dat werd judo: de Japanners gingen er vanuit dat ze alle medailles konden winnen. Maar dat liep anders. Geesink pakte één van de vier medailles. Het IOC besloot na deze Spelen judo een Olympische sport te maken.

Dat de Japanners die medaille niet wonnen, was een enorme teleurstelling. De Japanse bondscoach schoor de dag erna zijn hoofd, de ultieme vernedering. 

In EenVandaag spreken we met sportverslaggever Kees Jongkind. Hij maakte een documentaire over Geesink. Ook een gesprek met Erica Terpstra, zij zat met Geesink in het Olympisch team in 1964, judoka Mark Huizinga die zelf een gouden medaille won en Gerard, de broer van Anton Geesink.

Wedstrijdfragment

De schoen van Anton Geesink: maat 52