Het ministerie van Defensie moet een einde maken aan de verkoop van belastingvrije sigaretten op militaire bases van de NAVO.

De Stichting Rookpreventie Jeugd dient een officiële klacht in bij Defensie. De stichting vindt het onbegrijpelijk dat Defensie aan uitgezonden militairen hoge gezondheidseisen stelt maar ondertussen wel toestaat dat het roken extra aantrekkelijk wordt gemaakt op de militaire bases in het buitenland.

Defensie verwaarloost daarmee haar zorgplicht, zo staat in de klacht te lezen.

Op militaire bases van de NAVO wordt geen accijns geheven op tabak. Volgens de anti-rookstichting zijn pakjes sigaretten daar soms ruim drie keer zo goedkoop als in de Nederlandse winkel. Ze kosten er nog geen twee euro.

Familieleden van militairen, die langer gestationeerd zijn op een NAVO-basis, kunnen ook meeprofiteren van de belastingvrijstelling. 

Het ministerie van Defensie stelt dat roken niet strafbaar is in Nederland. 'Defensiemedewerkers bepalen zelf of ze wel of niet roken', aldus een woordvoerder. In het buitenland gelden volgens Defensie andere fiscale regels. Elke winkel op de NAVO-basis voert zijn eigen prijsbeleid. Daar kan Nederland zich volgens het ministerie niet in mengen.