Vanmiddag begint in de Tweede Kamer een spoeddebat over het eigen risico. De nieuwe coalitie heeft het bedrag van het verplichte eigen risico vorige week bevroren. Een hoger verplicht eigen risico zou namelijk ook bewerkstelligen dat steeds meer mensen zorg gaan mijden.

Het kan alleen ook anders. "Als je het verplichte eigen risico anders inricht, voorkom je zorgmijders," zegt Eric van der Hijden, gezondheidswetenschapper verbonden aan de Vrije Universiteit. Heldere en overzichtelijke kleine bedragen voor een behandeling, maken dat mensen bewust een afweging maken, zonder dat er een enorme drempel wordt opgeworpen.

Kleine brokjes

"Wij hebben een hele typische vorm van het eigen risico", zegt Eric van der Hijden, gezondheidswetenschapper aan de Vrije Universiteit. "Wij moeten het bedrag in één keer betalen en in andere landen wordt veel meer met kleine bijdragen gewerkt." Van der Hijden heeft onderzocht dat een helder en overzichtelijk bedrag voor een behandeling in rekening brengen, minder zorgmijding betekent. “Het simpele feit dat mensen het verplichte eigen risico in één keer moeten betalen, werpt een drempel op. Als je die drempel in stukjes hakt, voorkom je het zorgmijden.”

Arjo van den Berg, huisarts in Zeist, ziet in zijn praktijk ook dat mensen zorg mijden door de hoogte van het eigen risico.

“Ik merk duidelijk dat mensen bewust keuzes maken omdat ze niet het eigen risico willen betalen. Ik houd er ook bewust rekening mee, ik geef duidelijk aan dat mijn tijd niet in rekening wordt gebracht, maar bijvoorbeeld de bloedonderzoeken die ik aanvraag wel", zegt Van den Berg.