De Amsterdamse politietop overweegt een hoofddoekje toe te staan als onderdeel van het politie-uniform. Zo hoopt de eenheidsleiding meer allochtone agenten te werven. De korpschef in Amsterdam Pieter-Jaap Aalbersberg pleit hier vandaag voor in het AD. 

Aalbersberg wil dat de helft van de nieuwe agenten in Amsterdam van allochtone afkomst is. Op dit moment heeft 52 procent van de Amsterdammers een niet-Nederlandse achtergrond, bij het korps is dat 18 procent. ,,Amsterdam verandert qua samenstelling”, zegt Aalbersberg. ,,Ik vind dat het een onderwerp van debat moet zijn. Dat moet je niet alleen zelf vinden, daar moet je ook de burgers bij betrekken.”

In Radio EenVandaag praten we hierover door met oud-PvdA kamerlid Achmed Marcouch die deze stap van de politie toejuicht. Ook is Marianne Poot van de VVD-fractie in Amsterdam te gast. Ze zal vandaag in de Amsterdamse raad vragen stellen over dit onderwerp. "Scheiding tussen kerk en staat is belangrijk en dit is een heel slecht idee", aldus Poot.

Op televisie wordt de zaak besproken door Rob Hadders in de Nieuwstrend. Opvallend genoeg zijn er juist verschillende Arabische landen waar politieagentes absoluut geen hoofddoek mogen dragen. En een tulband is in veel landen voor agenten al veel langer toegestaan. Sterker nog, in Engeland wordt zelfs gewerk aan kogelvrije tulbanden.

En zo langzaamaan mogen ook agenten in steeds meer landen een hoofddoek dragen. De vraag is of het ook werkt: helpt het de diversiteit binnen de korpsen te bevorderen? Dat niet per se. In Schotland werd de hoofddoek in augustus vorig jaar toegestaan, maar tot afgelopen januari meldde zich niemand bij de politie die een hoofddoek wilde dragen. En dus het is maar de vraag of de politie hierdoor divers wordt.

Wat veel twitteraars misschien nog wel het meeste irriteert is degene die achter het hele plan zit. Fatima Elatik. Als gemeenteraadslid in Amsterdam raakte ze in opspraak door verschillende financiële schandalen en wordt nu geeft ze dit soort adviezen aan de politie voor het bescheiden bedrag van 12.000 euro per maand.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.