Al maandenlang wordt er in de Verenigde Staten actie gevoerd tegen wapenbezit. Die strijd heeft nu een nieuwe dimensie gekregen. Geen tweets, Facebookposts of YouTube-video’s, maar juist handgeschreven brieven moeten het verschil maken.

Vooral Amerikaanse jongeren keren zich de laatste maanden tegen vuurwapens, na de schietpartij in Parkland, Florida. Ze eisen maandenlang van president Trump dat hij de wapenwetten in het land strenger maakt. Maar zonder succes. Sterker nog, de president overweegt vuurwapens te geven aan docenten op middelbare scholen.

Daarom is het is tijd voor een nieuw soort protest, vinden ouders van kinderen die zijn overleden tijdens de schietpartij in Parkland. "Een stapel brieven op je bureau kan je niet zomaar negeren", zegt Manuel Oliver, de vader van een van de overleden kinderen. Daarom roept hij mensen op om handgeschreven brieven naar overheidsinstellingen te sturen met daarin de vraag of ze iets willen ondernemen tegen 'school shootings'.

Website maakt handgeschreven brieven

Om het mensen wat makkelijker te maken heeft Oliver een speciale website gemaakt waar mensen tekst eenvoudig kunnen omzetten naar een handgeschreven brief: Posts Into Letters. De website gebruikt het handschrift van de zoon van Manuel Oliver. Een computerprogramma zet getypte tekst om naar een brief die eruit ziet alsof de 17-jarige Joaquin hem zelf heeft geschreven.

Het initiatief focust zich op analoge brieven, maar toch kan de actie op digitale steun rekenen. Via diverse sociale media worden de brieven gedeeld. 

Parkland, Florida

Bij de 'school shooting' in Parkland Florida vielen 17 slachtoffers. De 19-jarige Nikolas Cruz loopt op 14 februari zijn voormalige middelbare school binnen. Hij draagt een rugtas bij zich met daarin een semi-automatisch machinegeweer.  Cruz laat het brandalarm afgaan, en als studenten de lokalen uitlopen schiet hij ze één voor één dood.

De gebeurtenis is de meest dodelijke schietpartij op een school in de Verenigde Staten sinds 2012. Volgens The Washington Post overlijden inmiddels meer studenten dan militairen vanwege schietpartijen.

Luister & lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.