Kamerlid Edgar Mulder (PVV) is van plan om 1200 minuten, wat neerkomt op 20 uur, aan het woord te zijn in de Tweede Kamer. Dit fenomeen wordt ook wel een filibuster genoemd en is een methode om het aannemen van een Wet te vertragen of te voorkomen.

In een uitleg zegt Mulder dat 20 uur praten in de Kamer prima te doen is.

Er was enige twijfel of een Kamerlid zo lang mag spreken, maar volgens het regelement van orde mag een Kamerlid in beginsel onbeperkt het woord voeren over een bepaald onderwerp. De Verenigde Staten gaan wel heel ver. Het record staat daar op 24 uur. Maar Zuid-Korea spant de kroon met 192 uur. Wat neerkomt op 8 dagen. 

Filibusteren in Nederland

Het filibusteren in Nederland is niet nieuw. In 2012 probeerden de SP en PVV een poging rondom de zorgpremies, maar dat liep uit op een fiasco. Jan Buys probeerde in 1913 een stemming over de Tariefwet tegen te houden, doordat hij een zeven uur durende toespraak hield. 

Wet Hillen

Vanavond wordt er gesproken over het afschaffen van de Wet Hillen. Dat is een vrijstelling van belasting als je je hypotheek hebt afgelost.  Die wet moet deze week door de Kamer en dus wil de oppositie tijd rekken, zodat dat niet lukt. Filibusteren dus.