"Het is teleurstellend. Ik denk niet dat Amerikanen nog veel langer bereid zijn om op te draaien voor de NAVO-bijdrage van Nederland." Dat zegt Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in ons land.

De Amerikanen halen vandaag hard uit naar Nederland over onze defensie-uitgaven. Het is al langer een doorn in het oog van president Trump: de minimale bijdrage van Europese bondgenoten aan de NAVO. Sinds zijn aantreden trekt hij fel van leer en wil hij dat landen meer gaan betalen voor defensie.

'Extra geld lang niet genoeg'

Het kabinet heeft de afgelopen jaren honderden miljoenen extra beschikbaar gesteld voor defensie. In totaal gaat het om 1,5 miljard euro tot 2024. Maar vandaag laten de Amerikanen weten dat dit nog lang niet genoeg is.

Ambassadeur Hoekstra heeft niet het idee dat de Nederlandse regering alles op alles zet om te voldoen aan de NAVO-norm. "Als het een topprioriteit was geweest, dan had ik verwacht dat Nederland inmiddels de afspraken zou zijn nagekomen: het behalen van de 2 procent. Of in ieder geval voortgang had geboekt."

Ambassadeur Pete Hoekstra: 'Dit is waar Nederland akkoord mee is gegaan'

2 procent norm

Het draait allemaal om de NAVO-norm van 2 procent, een getal waar president Trump de afgelopen tijd op is blijven hameren. Deze norm wordt berekend op basis van het Bruto Binnenlands Product en is 2 procent van de totale economie van de NAVO-lidstaat. Hoe groter de economie hoe meer geld er dus naar defensie moet. Naast de Verenigde Staten zijn er slechts een handjevol landen die nu op die 2 procent zitten.

Hoekstra benadrukt dat hier niet gaat om eisen van president Trump, maar om afspraken waar de NAVO-lidstaten zelf mee akkoord zijn gegaan. "Als Nederland niet bereid is om het budget te verhogen zoals afgesproken, zeg het gewoon. Het probleem is niet de kwaliteit. Het is de kwantiteit. Wij willen heel graag meer van Nederland. Jullie zijn hele goede partners als het gaat om defensie."

Lees ook

Deadline 2024

Een aantal landen hebben uitgewerkte plannen om de deadline in 2024 te halen. Maar van bijna de helft van de 29 lidstaten, waaronder Nederland en Duitsland, is duidelijk dat ze dat bij lange na niet gaan halen. Nederland zit nu op ongeveer 1,3 procent, en sinds enkele jaren investeert de overheid 1,5 miljard per jaar in de krijgsmacht. Toch groeit het Nederlandse percentage niet, omdat de economie nog net iets harder groeit.

Tv-reportage: Amerikaanse ambassadeur haalt uit naar Nederland om defensie-uitgaven