De ganzen in Friesland leken te kunnen juichen. Waar er eerder tot 200 duizend ganzen per jaar afgeschoten mochten worden, zo leek er nu een voorstel te worden aangenomen om dat tegen te gaan. Tot het mis ging bij de stemming over het plan.

Natuurlijk wilde Partij voor de Dieren-Statenlid Rinie van der Zanden niet dat ganzen nog afgeschoten konden worden. Toch stemde ze per ongeluk verkeerd en die ene stem maakte precies het verschil tussen wel of geen verbod op afschieten.

Netneutraliteit

"Heel dom en uiterst pijnlijk. Nu maakte juist mijn stem het verschil en ook nog op dit dossier. Het is bijna niet te geloven als ik het voor mezelf allemaal weer afdraai", zo reageerde Van der Zanden achteraf.

Het doet denken aan een stemming in de Tweede Kamer in 2011. Er werd gestemd over een wet die netneutraliteit moet garanderen, dat elke provider alles op internet moet doorgeven aan de klant, en de provider niet voor bepaalde sites of content extra geld kan vragen.

Lees ook

'Aangenomen blijft aangenomen'

De PvdA dacht overal voor te hebben gestemd en dat klopte. Toen bleek dat ze ineens ook voor een amendement stemden dat netneutraliteit op onderdelen weer teniet zou doen. Vrijwel direct kwam de partij daar achter en vroeg Jeroen Dijsselbloem, toen nog Kamerlid, aan voorzitter Gerdi Verbeet om clementie. Die kwam er niet. "Het blijft aangenomen", aldus Verbeet.

Ook nadat de collega's van D66 bij monde van Kees Verhoeven om uitstel van de definitieve stemming vroegen, was de voorzitter niet bereid om een oogje toe te knijpen.

Pijnlijk

Iemand die ook bij de interruptie-microfoon stond was Sharon Gesthuizen, toen nog Kamerlid voor de SP (nu geen Kamerlid meer, en lid van GroenLinks, red.). Ze weet nog precies hoe de stemming verliep. "Heel simpel gezegd, er is een fout gemaakt bij de Partij van de Arbeid. Ik dacht, ze zijn tot inkeer gekomen, maar dat bleek niet zo te zijn. Maar heel pijnlijk was het wel." Gesthuizen heeft zelf ook wel eens eens stemblunder meegemaakt. "Toen ik het zelf meemaakte, stemden we in de verkeerde volgorde. Je stemt normaal gesproken over een amendement dat het meest verregaand is. Dat was toen niet het geval, en daar kwamen we pas na afloop achter."

Al met al mag de Partij voor de Dieren zich dus misschien troosten. Het was niet voor het eerst dat een stemming mis ging, en het zal ook vast niet voor het laatst zijn. Statenlid Van der Zanden hoopt na de verkiezingen van 20 maart een nieuwe stemming te organiseren over een verbod op het afschieten van ganzen in Friesland.

Radio-interview: Oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen vertelt over politici die per ongeluk verkeerd stemmen.