Reizigers moeten een negatieve testuitslag hebben op het moment dat zij het vliegtuig naar Nederland instappen. Of gelijk testen bij aankomst. Daar pleit D66-er Jan Paternotte voor. Hij wil voorkomen dat het virus vanuit andere landen wordt meegebracht. 

Momenteel zit Nederland in de tweede golf en elke dag neemt het aantal besmetting fors toe. Vandaag is er wederom een dagrecord, waarbij voor het eerst meer dan 9000 nieuwe besmettingen in 24 uur zijn geteld.

Teststraat op Schiphol zo snel mogelijk terug

Jan Paternotte vindt het niet uit te leggen dat Schiphol nog een van de drukste luchthavens van Europa is en dat mensen hier zonder negatieve testuitslag naartoe kunnen komen en zich bij aankomst ook niet kunnen laten testen. "We zijn een soort Gallisch dorpje, want eigenlijk overal in Europa kan er op luchthavens getest worden." Hij wil dat de teststraat op de luchthaven zo snel mogelijk terugkomt, en dat een bedrijf gat gaat doen, omdat gebleken is dat de GGD onvoldoende capaciteit heeft.

Bewijzen dat je geen corona hebt en dat verplicht op de luchthavens moet kunnen aantonen, moet reizen veiliger maken. "Nederland beschermen tegen de import van het virus", vindt Paternotte eigenlijk het belangrijkste, maar daarvoor is het volgens hem eigenlijk ook al te laat. "Maar de mensen die nog moeten reizen vanwege hun werk of het bezoeken van zieke familieleden, daarvan moet het zo zeker mogelijk zijn dat zij geen corona meebrengen."

Lees ook

Breed gedeeld, ook door Schiphol

Het D66-Kamerlid is niet de enige die wil dat reizigers naar Nederland bewijzen dat ze geen corona hebben. Hayke Veldman van de VVD laat weten het een goed idee te vinden, maar benadrukt dat het niet ten koste van de quarantaine zou moeten gaan. Daarnaast zijn ook PVV en CDA voor en dat zou kunnen betekenen dat Paternotte op een meerderheid kan rekenen in de Tweede Kamer.

Schiphol kan zich ook vinden in het plan, omdat dit reizen veiliger zou maken. "Onze sterke voorkeur gaat uit naar een test vóór vertrek vanuit risicogebieden, zodat aan boord alleen reizigers zitten met een negatieve testuitslag", laat woordvoerder van Schiphol Hans van Kastel weten. Hij zegt ook dat Schiphol contact heeft met de overheid, om het zo goed mogelijk te organiseren. Aankomende woensdag wordt het onderwerp in het coronadebat in de Tweede Kamer behandeld.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.