Raadsleden Martin Stoelinga (74) en Jolanda Gaal (56) van Onafhankelijk Delft zijn bekende gezichten in ‘hun’ stad. Jolanda is kostuumontwerpster; Martin zat vroeger in de handel en was manager van Nico Haak. Tegenwoordig is de lokale politiek hun passie. “Als echte stadspartij zijn wij overal aanwezig.” Onlangs kreeg Martin slecht nieuws: de komende tijd wordt hij behandeld voor uitgezaaide prostaatkanker.

Armoede, veiligheid, zorg, integratie en vertrouwen in de politiek. Thema’s waar iedereen mee te maken krijgt en die centraal staan op de Facebookpagina Ons Belang. De komende maanden volgt AVROTROS politici van vijf lokale partijen door heel Nederland voor een driedelige documentaireserie. Vandaag: Martin Stoelinga en Jolanda Gaal van Onafhankelijk Delft. 

Volg Ons Belang op Facebook 

Waarom ben je de lokale politiek ingegaan?

Martin: “Delft is een mooie, leuke stad waar veel te doen is. Maar van oudsher is het ook een arbeidersstad met veel stille armoede. Ik vind het fijn om mensen te helpen. Dat kan op een hele directe manier via de politiek. Niet via een motie: doen alsof je iemand helpt en het dan niet doen. Dat doen ze landelijk maar.” Jolanda: “Wij helpen mensen die een probleem hebben met de zorg of van wie de huizen plat moeten. Dat pakken we heel direct aan. Bijvoorbeeld door zelf aanpassingen aan een woning te doen als ouderen het via de gemeente niet voor elkaar krijgen.”

Waarom kom je uit voor een puur lokale partij?

Jolanda: “Onze naam zegt het al: we willen onafhankelijk zijn. Ik vind de meeste landelijke partijen onder een hoedje spelen. Straks komt de landelijke politiek weer met landelijke coryfeeën de stad in zeilen om beloftes te doen die ze nooit waarmaken. Wij krijgen geen subsidie om campagne te voeren, maar we werken keihard en zijn altijd overal aanwezig. Dat is het verschil tussen een landelijke en een lokale partij.”

Wat is je grootste ergernis?

Martin: “Sommige partijen stemmen altijd mee met het college van burgemeester en wethouders, ook als we weten dat ze het er niets mee eens zijn. Daarnaast erger ik me aan de corruptie die je soms ziet in de stad. Dat zorgt voor veel ellende en verdriet. Zo heb ik een proces van acht jaar gevoerd tegen een lokale VVD’er. Ik ben doorgegaan en heb gewonnen. Maar het heeft me wel acht jaar van mijn leven gekost.”

Waar gaan jullie voor?

“We willen armoede verder bestrijden. De Voedselbank krijgt meer klanten, wordt groter. De armoede blijft vaak onzichtbaar; wij willen ons inzetten voor die mensen die het nodig hebben. Daarnaast blijven we ook de ouderen helpen die niet uit de voeten kunnen. Met het opknappen van het huis of met boodschappen doen. En natuurlijk willen we de huisjes in de wijk het Heilige Land bewaren, die op de lijst staan om gesloopt te worden en waar zoveel vrienden wonen.” Martin: “Ik hoop dat mijn kankerbehandeling meevalt. Dan blijf ik gewoon klaarstaan voor iedereen.”

Meer van dit soort verhalen? Volg dan de Facebookpagina van Ons Belang