Haat jij het om te sporten? Dan zou het weleens zo kunnen zijn dat je er allergisch voor bent. De kans is klein, want maar weinig mensen hebben écht een allergie, maar het bestaat wel. De aandoening heet 'exercise-induced anaphylaxis' en is een zeer serieuze aandoening.

Mensen die last hebben van deze allergie krijgen tijdens het sporten symptomen zoals roodheid van de huid, netelroos (jeukende huiduitslag), zwelling, benauwdheid en andere symptomen. De allergie komt heel zelden voor, namelijk bij 50 op de 100.000 mensen. Het artikel dat Style Today erover schreef, wordt nu nog veel gedeeld.

Hoe deze allergie precies ontstaat is niet duidelijk. Maria Castells, een allergie arts van het Brigham and Women’s Hospital, zegt dat de meest voorkomende oorzaak van deze allergie bepaald eten gecombineerd met sport is. Tarwe en schelpdieren zijn onder andere een veel voorkomende aanleiding. 

Voor anderen is sporten in combinatie met medicijnen zoals paracetamol een trigger voor de allergie. Het innemen van een paracetamol of het eten van ‘trigger food’ en daarna gaan sporten veroorzaakt symptomen zoals een gezwollen tong, moeite met slikken of je flauw of zwak voelen. Sommige vrouwen hebben alleen last van de allergie als ze ongesteld zijn. Dit komt doordat er een hoog niveau van oestrogeen aanwezig is dat zich bindt met de cellen, met dus een allergische reactie als gevolg.