In de Syrische stad Aleppo wordt al twee jaar lang fel gevochten tussen het regeringsleger van president Assad en de opstandelingen. 

Oorlogscorrespondent Hans Jaap Melissen maakte voor EenVandaag een reportage over de getroffen Syrische stad, is te gast in de studio en blogt:

De oorlog in Syrië is intussen steeds meer een uitzichtloze strijd, waar niets of niemand gespaard blijft. In de historische oude stad van Aleppo, zie ik dat muren die net zo overdreven dik en stevig zijn als de armen van Anas, compleet omver zijn geblazen. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco, maar daar trekt de oorlog zich niets van aan. De minaret van de beroemde  Umayyad-moskee, uit de 11e eeuw, is eind april volledig ingestort. Het front loopt dwars over dit terrein: achter de buitenmuren zitten militairen van Assad, slechts een paar meter verwijderd van de rebellen. Niemand behaalt hier de laatste tijd ook maar een centimeter terreinwinst. Op een vredesconferentie, waar de Amerikanen en Russen aan werken zitten ze hier niet te wachten. ‘Er is al teveel bloed vergoten om nog met elkaar te kunnen praten.

Lees hier zijn complete verslag.

In EenVandaag het verhaal van de sterkste man van Syrië, Anas Nhas. Hij  woont nu noodgedwongen in Turkije, met groot verdriet vanwege de dood van zijn dochtertje, en Aleppo, ooit een toeristentrekpleister, nu in stad in puin.

Daarnaast de Nederlandse Wijbe. Hij pendelt heen en weer tussen Nederland en Syrië met hulpgoederen, maar zijn werk verloopt steeds moeizamer.

Syrië: Aleppo onder vuur