Supermarktketen Albert Heijn gaat het suikergehalte in honderd van zijn huismerkproducten verlagen. In producten als yoghurt, ketchup, koekjes en frisdrank gaat het suikergehalte met 10 tot 40 procent omlaag.

De consument is blij, er zijn veel positieve reacties te zien op Twitter:

Het probleem van teveel suiker eten in Nederland is groot. De Wereldezondheidsorganisatie (WGO) deed vorig jaar een oproep om minder suiker te eten en geeft als richtlijn 25 gram suiker per dag aan, met een maximum van 50 gram.

Uit de voedselconsumptiepeiling van de overheid blijkt dat Nederlanders maar liefst tot 150 gram suiker per dag binnenkrijgen. NRC berekende dat dat neerkomt op 37,5 suikerzakjes per dag. Per maand hebben we het over vier kilo, vier pakken suiker.

Suikertax

De afgelopen tijd verschenen er de nodige documentaires en reportages over suiker en de voedingsindustrie. Experts duiden daarin de schadelijke effecten. Toch doet de politiek er niet veel aan. Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (COE) stelt in een kritisch rapport dat de suikerlobby de EU in de greep heeft. De suikerlobby zou in totaal ruim 21 miljoen euro per jaar uitgeven om de Europese handel en wandel te beïnvloeden.

Een van de onderzoekers van het rapport stelt: “Multinationals als Nestlé zijn inmiddels groter dan Shell en hebben een enorme waarde als het gaat om werkgelegenheid en export. De druk op Europa om hen ongemoeid te laten, is groot. Veel politici lijken daarvoor te bezwijken.” 

Albert Heijn stelt nu eigenhandig een stoplichtmethode in bij de frisdrank. Met de kleuren oranje (geen suiker) tot dieprood wordt duidelijk gemaakt hoeveel suiker de drank bevat.

Foodwatch roept de overheid op duidelijke eisen te stellen. Tv-kok Jamie Oliver strijdt in Groot-Brittannië al lange tijd voor zo’n suikertax. In maart liet de Britse regering weten deze in te gaan voeren. In Mexico is het succesvol en België ging begin dit jaar om. Maar in Nederland zijn teveel politieke partijen sceptisch en lijkt het voorlopig van de baan.