De rijkste man ter wereld, Amazon-baas Jeff Bezos, is vanwege corona zo rijk geworden, dat hij al zijn werknemers een bonus van meer dan een ton kan geven om nog net zo rijk te zijn als hij was in maart.

Als baas van webgigant Amazon heeft Jeff Bezos 876.000 mensen in dienst. En volgens voormalig New York Times-journalist en auteur Anand Giridharadas kan hij hen allemaal 105.000 dollar bonus geven om net zoveel geld over te houden als hij afgelopen maart waard had. Een rekensom laat zien hoe dat zit.

Prima kunnen betalen

Quote-journalist Tom Wouda pakt de Bloomberg Billionaires Index erbij en slaat aan het rekenen. "Op 12 maart van dit jaar was Bezos het armst. Hij was toen 105 miljard dollar waard. Tel daarbij de 91 miljard (876 duizend x 105 duizend) op die de gift hem zou kosten, dan kom je op 196 miljard uit." De waarde van zijn aandelen Amazon was op 2 september in totaal 207 miljard dollar. Op die dag had Bezos dus prima al zijn medewerkers een ton kunnen betalen.

Vanwege de dagkoersen is het 11 procent aandeel van Bezos natuurlijk niet elke dag evenveel waard, benadrukt Marco Coninx, web-ondernemer en schrijver van het boek 'Verover Europa via Amazon'. Op 30 september was hij 'slechts' 186 miljard waard. Minder dus dan begin september. "Maar grosso modo klopt de bewering of dat hij zijn medewerkers een ton kan geven natuurlijk wel."

Lees ook

Duurste scheiding ooit

Op de dag dat hij het 'armst' was, was hij nog steeds de rijkste man ter wereld. Op de tweede plek staat Microsoft-oprichter Bill Gates. Bezos raakte de titel van rijkste ook niet kwijt, nadat hij vorige jaar de duurste echtscheiding ooit meemaakt. Hij gaf 4 procent van de Amazon-aandelen aan zijn ex met een waarde, destijds, van 38 miljard dollar. Zij is nu de rijkste vrouw ter wereld.

De gigantische toename van de waarde van Amazon, en daarmee dus oprichter Jeff Bezos, komt door de coronapandemie. "Je mocht nergens heen. Iedereen werd gedwongen dingen online te kopen, zelfs mensen die dat anders nooit deden", zegt Coninx. Ook de omzet van zijn eigen webverkopen, mede via Amazon, schoten omhoog.

Hij zou het nooit doen

Op de vraag of het voorstelbaar is dat Bezos ooit dergelijke bonussen aan zijn personeel zou betalen, antwoorden zowel Coninx als Wouda luid en duidelijk: "Nee."

De Amazon-baas komt veelvuldig in het nieuws dat hij de werknemers in zijn pakhuizen te weinig zou betalen en niet goed behandelen. In maart en april, tijdens de pandemie, huurde hij 175 duizend extra medewerkers in om te toegenomen bestellingen te verwerken. Amerikaanse senatoren en personeel bekritiseerden hem voor het niet verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen en het handhaven van anderhalve meter afstand.

Lees ook