De eurolanden hebben met het noodlijdende Griekenland een akkoord bereikt over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. 

'Overeenkomst', twitterde de Belgische premier Charles Michel vanochtend na een marathonvergadering van bijna zeventien uur. De voorzitter van de eurotop Donald Tusk, had kort daarvoor een herzien compromisvoorstel op tafel gelegd, zo liet zijn woordvoerder op Twitter weten.

Het zou gaat om een steunpakket van tussen de 82 en 86 miljard euro, met een looptijd van drie jaar. Met het akkoord is het gevaar voor een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken.

Vertrouwen

De overige achttien eurolanden stellen zeer scherpe eisen en voorwaarden aan de Griekse regering voordat er gepraat kan worden over verdere financiële steun. Dit omdat het er nog maar weinig vertrouwen in de Griekse regering en de geloofwaardigheid van Athene is. Alleen met forse Griekse maatregelen zijn de landen bereid weer een lening te verstrekken om de Griekse economie er bovenop te helpen.

De Grieken moeten al voor woensdag een aantal hervormingen voor het Griekse parlement brengen, bijvoorbeeld als het gaat om het heffen van btw. Bovendien moeten een aantal hervormingsplannen worden aangescherpt, onder meer op het gebied van de pensioenen. De Grieken moeten ook preciezer aangeven wanneer ze alles gaan doen. Ook moet Athene alvast werk gaan maken van het privatiseren van overheidsbezittingen.

Met het akkoord in Brussel is het mogelijke vertrek van Griekenland uit de eurozone vermeden, zei de Griekse premier Alexis Tsipras na afloop van het schuldenoverleg in Brussel. ,,We vochten een zware strijd'', liet hij weten. ,,We hebben het best mogelijke resultaat bereikt''.

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over het akkoord. Het is de tweede keer dat de Kamer deze zomer van reces terugkeert om over Griekenland te praten.

Vanavond in #EenVandaag: hoe zijn de reacties in Europa op het bereikte akkoord. Verder een gesprek met politiek commentator Kees Boonman.

Lees de laatste blog van Kees Boonman: Europa en de Grieken: knokpartij aan het Schumanplein

Lees ook