Dit weekend was het weer raak in de Nederlandse treinen. Een conducteur werd mishandeld in een trein bij Enkhuizen. Een reiziger zonder geldig vervoersbewijs werd tijdens de kaartcontrole agressief en stompte de conducteur in het gezicht.

Een andere passagier kon tussenbeide komen. 

'Reiziger moet ingrijpen'

Vorige week deed Pieter van Vollenhoven een oproep aan reizigers om meer betrokken te zijn om NS-personeel te hulp te schieten. 

In EenVandaag de uitslag van een onderzoek van het Opiniepanel naar de bereidheid van passagiers om iets te doen om de veiligheid op het spoor te verbeteren.

Ook praten we met leden van ons Opiniepanel die zelf eens hebben ingegrepen bij agressie in de trein. 

Zo heeft Wim Beukenkamp vaker dan eens iemand die ruzie zocht in de trein op zijn nummer gezet. Daarnaast vertelt Bert van der Wees, bestuurslid van de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers over wat hij zelf meemaakt in het openbaar vervoer en de verhalen die hij van collega’s hoort. Ook reageert  Ab van Huizen van de vakbond Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC) op de zoveelste mishandeling op een conducteur en op het plan om reizigers actiever in te zetten tegen deze gebeurtenissen. 

Tot slot praten we met Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij legt uit hoe lastig het is om een grote groep mensen in te laten grijpen bij een incident zoals de mishandeling van een conducteur.

Digitale treinbeelden mogelijk gemaakt door YouTube-kanaal KoploperMau.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.