Goed nieuws voor mensen die hun mobiel veelvuldig gebruiken in het buitenland: Vanaf 15 juni worden de roamingkosten in vrijwel heel Europa afgeschaft. Hiermee komt een eind aan een 10 jaar durend gevecht tussen telecomproviders en de Europese Unie, waarbij u, de burger, aan het langste eind trekt: geen onverwacht torenhoge telefoonrekeningen meer na een bezoekje aan het buitenland. Maar geldt de regeling wel in heel Europa? Kun je nu onbeperkt en eindeloos internetten in het buitenland? EenVandaag beantwoordt vier prangende vragen:

1. Geldt de afschaffing voor alle Europese landen?

Nee. De wet geldt voor de 28 lidstaten van de Europese Unie. Zwitserland is bijvoorbeeld geen lid, dus gelden de regels daar niet. Let daar op als je naar het Alpenland met vakantie gaat of op doorreis er doorheen komt. 

Zodra Groot-Brittannië officieel de EU verlaat, gelden de regels ook daar niet meer, tenzij de Britten een aparte afspraak hierover weten te maken met de Europese Unie. Vooralsnog doet Groot-Brittannië gewoon mee.

2. Hoef ik echt nooit bij te betalen?

In uitzonderlijke gevallen mogen providers roamingkosten in rekening brengen. Om te voorkomen dat klanten uitwijken naar het land met de laagste telecomtarieven, krijgen abonnees die meer dan vier maanden actief zijn buiten het land waar ze hun abonnement hebben afgesloten, een waarschuwingsbericht. Je krijgt dan twee weken de tijd je gebruik in het buitenland toe te lichten. Bijvoorbeeld studenten aan een buitenlandse universiteit krijgen dan een uitzonderingsstatus. Val je niet onder de uitzonderingsregel, dan ga je na vier maanden gewoon roamingkosten betalen. Dit zijn de kosten zoals we die nu kennen.

3. Wat gebeurt er als ik mijn bundel overschrijd?

Er verandert niets ten opzichte van je gebruik in Nederland: je betaalt wat je gewend bent te betalen bij een overschrijding, maar er komen geen roamingkosten bij.

4. Is er zicht op vergelijkbare afspraken buiten Europa?

Buiten Europa worden soms nog exorbitante bedragen gerekend voor roaming. Omdat tarieven buiten de EU niet zijn gereguleerd, is het buitengewoon moeilijk hier afspraken over te maken. 

In heel Europa streaming video kijken

En als toetje: vanaf volgend jaar vervalt de geoblocking van streaming services. Zo kun je dan gewoon met je Nederlandse account in je vakantiehuis in Frankrijk je favoriete serie kijken of je favoriete muziek luisteren. De regel geldt voor Netflix, Amazon, Spotify en Deezer.