Showbizzpresentator Albert Verlinde is woedend. De 'prijs' die hij onlangs kreeg van BNN blijkt voorzien te zijn van afluisterapparatuur. Reden voor Verlinde en zijn echtgenoot, gedeputeerde Onno Hoes, om een kort geding aan te spannen tegen BNN. Het duo wil alle opnamen die bij Verlinde thuis zijn gemaakt in hun bezit krijgen. Gaat BNN met deze actie een grens over? Is het maken van verborgen opnamen in een prive-situatie strafbaar? En gaat BNN de opnamen uitzenden?

Sophie Hilbrand overhandigde vrijdag in RTL Boulevard een prijs aan Verlinde, waarin naar later bleek een zender zat verstopt. Hilbrand deed dat namens het BNN-programma VOC (Verbond van Ongeleide Correspondenten), waaraan zij zelf meewerkt. BNN kon donderdag nog niet zeggen of de uitzending van de geluidsopnamen in het programma vrijdagavond van de baan is, nu de omroep het ruwe materiaal heeft afgestaan.

Het is nog niet bekend waar en hoe laat het kort geding vrijdag dient. Verlinde benadrukte dat het kort geding los staat van de aangifte wegens inbreuk op privacy die hij en Hoes, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, tegen Hilbrand, haar collega Filemon Wesselink en werkgever BNN hebben gedaan. ,,Wat ze hebben gedaan gaat tegen de grondwet in, dus die strafzaak komt er.''

De provincie Noord-Brabant liet eerder op de avond weten BNN te hebben gesommeerd de opnamen in te leveren en niet uit te zenden. Volgens de provincie zijn mogelijk publieke belangen geschaad, omdat vertrouwelijke gesprekken over zaken die Hoes thuis voerde kunnen zijn geregistreerd.

Afluisterschandaal BNN en Albert Verlinde