In december 2001 verdwijnt Pim Overzier uit Apeldoorn spoorloos en wordt later dood gevonden in een bos bij Dronten. Henk Haalboom (69) gaat twintig jaar de cel voor moord. Maar was het wel een moord? Deskundigen twijfelen al jaren en nu verschijnt er een film, een boek en komt er mogelijk een nieuw onderzoek. Advocaat Geert-Jan Knoops heeft de Hoge Raad deze week verzocht het justitie onderzoek te heropenen.

In EenVandaag een reportage over de mysterieuze moordzaak die onderzoekers al jaren bezighoudt en mogelijk de volgende is in een reeks gerechtelijke dwalingen. Filmmaker Michiel van Erp maakte een film over de zaak-Haalboom en sprak met de veroordeelde zelf. Haalboom is na het uitzitten van een jarenlange celstraf vervroegd vrij. Van Erp is overtuigd geraakt van de onschuld van Haalboom, net als experts die eerder onderzoek deden naar de zaak.

Heropening

Advocaat Geert-Jan Knoops maakt in de uitzending bekend dat hij naar de Hoge Raad is gestapt met een herzieningsverzoek. Hij heeft gevraagd om een nieuw proces om aan te tonen dat zijn client ten onrechte jarenlang heeft vastgezeten. Eerder was de strafpleiter betrokken bij de geruchtmakende vrijspraak van bejaardenverzorgster Ina Post, die na 23 jaar werd vrijgesproken van de moord op een van haar cliënten.

Twintig jaar cel

Op 28 maart 2002 wordt in het Reve-Abbertbos in Dronten in een geïmproviseerd graf het lichaam van de vermiste Pim Overzier gevonden. Geheel gekleed en met schoenen aan. Justitie komt op het spoor van Henk Haalboom. Haalbooms Volvo werd op de nacht van de verdwijning bij het bos gesignaleerd, er zit een DNA-spoor van Overzier op de binnenkant van een deur, in de achterbak lagen zandkorrels uit de omgeving van het graf. Het motief zou jaloezie zijn geweest. Overzier (37) zou verliefd zijn geweest op de veel jongere ex-vriendin van Haalboom. Deze regisseerde volgens justitie uit woede hierover een ’blind date’ voor zijn slachtoffer en lokte hem zo in de val. In 2003 wordt Henk Haalboom veroordeeld tot twintig jaar cel en ook het Hof neemt dit vonnis later over. Haalboom heeft altijd ontkend maar wisselende verklaringen afgelegd over wat er dan wel was gebeurd.

Twijfels

Na zijn veroordeling kwamen er twijfels. Onder meer rechtspsycholoog Peter van Koppen, wetenschapper Ton Derksen en schrijver Jacob Vis plaatsten vraagtekens bij de veroordeling van Haalboom. Zo zou de tengere man zijn slachtoffer, een boomlange kerel, nooit kunnen hebben overmeesteren en ombrengen. Advocaat Knoops doet al acht jaar onderzoek naar de zaak en liet meerdere reconstructies uitvoeren. Daarmee is volgens de advocaat onomstotelijk vastgesteld dat Haalboom niet de moordenaar kon zijn, omdat hij fysiek niet in staat was het slachtoffer in zijn eentje 40 meter het bos in te slepen en te begraven. Knoops komt bovendien tot de conclusie dat het slachtoffer een natuurlijke dood was gestorven. Hij liet recent opnieuw onderzoek doen naar de doodsoorzaak door patholoog-anatomen die zijn theorie onderschrijven. Getuigen hebben destijds verklaard dat ze hadden gezien dat Overzier onwel  was geworden. Met het ingediende herzieningsverzoek hoopt Knoops alsnog de zaak heropend te krijgen. Eerder wees justitie een dergelijk verzoek af na onderzoek door een speciale commissie.

De film „Een Lijk in het bos” van Van Erp is maandag 25 mei te zien bij Human op NPO2. Vandaag is ook een boek - De gestolen jaren van Henk Haalboom’ - verschenen over de zaak van schrijfster Justine Mol.

In 2010 en 2011 maakte EenVandaag onderstaande reportages over deze zaak:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.