In Nederland kan worden begonnen met boren naar schaliegas. Het kabinet liet onderzoek doen naar de risico's en de conclusie is dat het veilig genoeg is. 

Dat schrijft RTL Nieuws. Het rapport is binnenkort openbaar. Het onderzoek werd in opdracht van minister Henk Kamp (Economische zaken) uitgevoerd. 

In Boxtel en Haaren zouden proefboringen worden gehouden, maar die gingen om procedurele fouten niet door. Bewoners en instanties verzetten zich hevig tegen de winning van dit gas. Het ophalen van het schaliegas uit de aarde zou namelijk niet zonder gevaar zijn. Een documentaire uit de Verenigde Staten toonde dit eerder ook al aan.

Gemeenten vrezen schade aan de bodem. Schaliegas zit kilometers diep onder de grond in een gesteente dat schalie heet. Om het gas vrij te laten komen, moet het gesteente 'gekraakt' worden. Dat gebeurt met een mengsel van zand, water en chemicaliën.

Vijf vragen over schaliegas

update
clock 23-08-2013 15:51

Volgende week besluit over boren schaliegas

De ministerraad heeft vrijdag over schaliegas gesproken, maar minister Henk Kamp (Economische Zaken) had er na afloop niets over mee te delen. Behalve dan dat er nog geen conclusies zijn getrokken en dat er vrijdag nog geen besluit was genomen over de winning van schaliegas. Dat volgt volgende week.

Lokaal verzet tegen proefboring schaliegas

Schaliegas met een luchtje