Brigitte Bardot is aangeklaagd vanwege discriminatie en aanzetten tot haat. De dierenrechtenactiviste maakte beledigende opmerkingen over de bewoners van het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan. Ze noemde de bevolking 'ontaarde wilden'.

"De inboorlingen hebben hun wilde genen behouden", schreef Bardot in een open brief aan de plaatselijke overheid van het eiland.

Lokale rituelen

Ze doelde daarmee op hoe de lokale bevolking volgens haar met dieren omgaat. Volgens haar zouden tijdens lokale rituelen geiten worden gecastreerd waarna hun afgenomen lichaamsdelen in de zee zouden worden gegooid om als voer te dienen voor de haaien.

Ook kippen zouden worden geofferd bij bepaalde lokale rituelen. Volgens Bardot is het dan ook een 'duivels eiland' met een ontaarde bevolking die zich nog steeds nestelt in de barbaarse gebruiken van hun voorouders.

Brigitte Bardot
Bron: ANP
In 1973 maakte Brigitte Bardot een einde aan haar carrière als filmster en sindsdien zet zij zich in voor het welzijn van dieren.

Racistische uitlatingen

Ondanks dat er op het eiland zelf ook al stemmen opgaan om een einde te maken aan de rituelen, wordt de voormalige filmdiva toch aangeklaagd vanwege haar racistische uitlatingen.

Het is niet voor het eerst dat ze zich voor iets soortgelijks voor de rechter moet verantwoorden. Al vijf keer eerder werd ze veroordeeld, met name voor islamofobe opmerkingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.